Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(VIDEO) U Staparu danas upoznavanje poljoprivrednika sa informacionim sistemom e-Agrar

uvođenje poljoprivrednika u eAgrar

U Srbiji je u toku proces digitalizacije u oblasti poljoprivrede, pa se tako već uveliko sprovodi novi informacioni sistem e-Agrar, u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa i promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava. Zbog toga je organizovano upoznavanje poljoprivrednika sa uslugama e-Agrara na licu mesta, po naseljenim mestima na teritoriji Grada Sombora, kako bi gazdinstva izvršila preregistraciju u ovaj sistem. Danas je u prostorijama Mesne zajednice Stapar organizovana ova akcija, a Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, istakla je da je ovo dobar način uključivanja poljoprivrednika u novi sistem.

„Lokalna samouprava, u saradnji sa Ministarstvom, izvršila je dobru organizaciju ovog posla, te je dodatno, pored onoga što se već sami poljoprivrednici mogu prijaviti, kako u Pošti, tako i u Poljoprivrednoj stručnoj službi, organizovano i po mesnim zajednicama u Gradu Somboru, pre svega u naseljenim mestima, u prigradskim naseljima, da se poljoprivrednici odazovu i da, kao danas u Staparu, mogu ovu uslugu od strane PSS-a da dobiju i tamo gde žive i gde im je gazdinstvo registrovano“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)

Budući da je u Gradu Somboru, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, registrovano oko 8000 gazdinstava, do sada je sistem elektronske prijave izvršila polovina gazdinstava. Golubović je navela da je važno da se poljoprivrednici blagovremeno odazovu pozivu na preregistraciju, s obzirom da će se ubuduće sistem subvencija Ministarstva poljoprivrede, pre svega, sprovoditi putem elektronskih prijava. Ona je apelovala da se do 15. marta što veći broj poljoprivrednih gazdinstava preregistruje, kako bi im bilo dostupno apliciranje za subvencije. Dodala je i sledeće:

„Ono što je takođe važno za sistem e-Agrara, jeste da će se, nakon procesa preregistracije i nakon otvaranja portala e-Agrara, svaki poljoprivrednik kroz svoj korisnički nalog moći uveriti koji se to podaci u Ministarstvu poljoprivrede vode za njegovo konkretno gazdinstvo“.

Državna sekretarka najavila je da se očekuje da konkursi za subvencije budu otvoreni od početka aprila.

Tagovi:
Pročitajte još: