Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(VIDEO) U toku akcije pošumljavanja na više lokacija na teritoriji Grada

Sombor - gradonačelnik sa saradnicima 3

Poznato je da Sombor, kao najzeleniji grad u Srbiji, prednjači u zelenim politikama i važi za jedan od ekološki najosvešćenijih gradova u Srbiji. Grad gde se sistemski ulaže u unapređenje zaštite životne sredine i gde se sistemski neguju zelene površine. To potvrđuje i činjenica da je ove godine trostruko uvećan budžet za oblast zaštite životne sredine, a kako navodi i gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković, u planu je da se u narednoj godini taj budžet i dodatno poveća.

Trenutno, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, u toku su radovi sadnje vetrozaštitinog pojasa u Čonoplji, za šta je obezbeđeno 450 sadnica.

„Ove godine smo trostruko povećali budžet za oblast zaštite životne sredine, a u 2023. će biti još dodatno uvećan. Danas smo u Čonoplji, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, započeli sadnju vetrozaštitinog pojasa sa 450 sadnica. Podizanjem zelenih pojaseva ostvaruju se višestruki benefiti, sprečava se erozija vetrom, samim tim čuvamo površinske slojeve zemljišta koji sadrže najviši procenat humusa, štitimo puteve od snežnih smetova, povećavamo zeleni fond u našem gradu. U protekle tri godine, na teritoriji Grada i naseljenih mesta, podignuto je preko 6 km zaštitnih pojaseva“, rekao je gradonačelnik Sombora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)

Pomoćnik ministarke za zaštitu životne sredine, Dejan Furijanović, pohvalio je posvećenost i rad lokalne samouprave u ovoj oblasti, te pozvao nadležne u Gradskoj upravi da nastave da učestvuju na konkursima koje raspisuje nadležno Ministarstvo, kako bi naš grad nastavio da budu u vrhu liste ekoloških gradova, kako u svom okruženju, tako i u celoj zemlji.

„Ministarstvo zaštite životne sredine kako ove, tako i sledeće godine objaviće Javne konkurse na kojima apelujemo da opština Sombor i dalje učestvuje, jer ovakve i slične akcije pospešuju boljem i zdravijem vazduhu kako i na teritoriji opštine Sombor, tako i na celoj teritoriji Republike Srbije“, istakao je Furijanović.

Još jedan od dokaza koji govori u prilog tome da Grad neguje svoj „zeleni“ identitet je uspešno rešavanje problema Proteinke, gde je u toku sadnja 1500 novih sadnica.

„Paralelno sa današnjom sadnjom, završava se još jedan zajednički projekat Grada i Ministarstva zaštite životne sredine, reč je o projektu sanacije zemljišta u Proteinci. Ovo je bila ekološki najproblematičnija lokacija na teritoriji našeg Grada. Sanacijom zemljišta i sadnjom 1500 sadnica, mi trajno rešavamo ovo pitanje i dobijamo značajnu novu zelenu površinu u gradu“ , objašnjava Ratković i dodaje da je Grad Sombor ponosan na svoje zelenilo, ali i dosledan u vođenju zelene politike, što potvrđuje izgradnjom i uređenjem novih parkova, novih zelenih oaza i površina pod šumom, a sve u cilju kvalitetnijh uslova za život naših sugrađana.

Tagovi:
Pročitajte još: