Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(VIDEO) U toku radovi na uklanjanju divlje deponije u Gakovu

Gakovo-divlja deponija 1

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine, Sandra Dokić, posetila je Sombor i tom prilikom obišla radove na uklanjanju divlje deponije u Gakovu. Ispred lokalne samouprave, državnu sekretarku dočekali su član Gradskog veća za oblast ekologije i zaštite životne sredine, Slobodan Stanić, direktor JKP „Čistoća“ Dragan Radojčić, te predstavnici Mesne zajednice „Gakovo“.

Ovom prilikom državna sekretarka Dokić rekla je da je Ministarstvo zaštite životne sredine do sada izdvojilo više od 348 miliona dinara za čišćenje divljih deponija širom Srbije, te da je važno da lokalne samouprave prijavljuju postojanje divljih deponija na svojim teritorijama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)

„Nama je izuzetno važno da jedinice lokalne samouprave prijavljuju da imaju divlje deponije, da se javljaju na naše konkurse i da to polako rešavamo. Za sam Sombor je izuzetno značajno da će on u narednom periodu dobiti Regionalni centar za upravljanje otpadom. To je jedan projekat na kom mi već nekoliko godina intenzivno radimo i važno je da će pokriti pet jedinica lokalnih samouprava. Na taj način će kompletno biti rešen problem upravljanja otpadom zato što će se izgraditi sanitarna deponija i automatski će se zatvoriti i rekultivisati devet nesanitarnih deponija koje se nalaze u ovom regionu. Očekujemo da će 2026. godine taj Regionalni centar odnosno i deponija, početi da radi, da se do tada očiste sve divlje deponije, da se ne stvaraju nove divlje deponije,  zbog čega mi zaista očekujemo da jedinice lokalne samouprave tu budu vrlo aktivne, da građani shvate da otpad treba da se odlaže na adekvatan način. 180 hiljada građana koji se nalaze onda u ovom regionu će imati mogućnost da odvajaju otpad, oni će dobiti kante za odvajanje otpada, upravo da reciklabilan otpad, znači ne završi na deponiji nego da bude taj koji će završiti negde u reciklaži“, poručila je Dokić

Član Gradskog veća za oblast ekologije i zaštite životne sredine Slobodan Stanić, kazao je da je Grad Sombor za uklanjanje divlje deponije u Gakovu, dobio sredstva u iznosu od 3,8 miliona dinara na Javnom konkursu, koji je raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine. Dodao je i da je lokalna samouprava za čišćenje deponije iz budžeta Grada izdvojila više od 2 miliona dinara, te je pozvao građane da otpad odlažu na način koji je previđen za to i ne prave nove divlje deponije.

Tagovi:
Pročitajte još: