fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Uključivanje osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju u sport – inkluzivni džudo

Uključivanje osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju u sport – inkluzivni džudo 10

Članovi Džudo kluba „Sensei In“ iz Sombora, učesnici su važnog Erasmus plus sportskog projekta – „Judo Inclusive“, koji promoviše uključivanje osoba sa invalitetom i smetnjama u razvoju u sport i sportske aktivnosti. Projekat se sprovodi u tri države – Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji. Osnovni motiv jeste obučavanje trenera za pojedinačni rad sa osetljivim članovima društva, kojima je neophodna dodatna pomoć pri obavljanju sportskih aktivnosti, koje su, svakako, izuzetno važne za njihov razvoj i kvalitetan život. Više o samom projektu govori jedna od koordinatorki, Sajonela Krga.

“Sama ideja oko projekta nastala je još pre neke 4 godine, kada Viktorija, Marija i ja smo se prvi put susrele i shvatile da radimo istu stvar, sa velikim entuzijazmom i velikom željom da što više osoba i dece sa smetnjama i invaliditetom uključimo u naše programe i tada smo zacrtale da moramo praviti neke evropski projekat. 2022. godine smo konačno taj projekat i napisale, i dobile podršku Džudo saveza Srbije, Slovenije i Hrvatske i tako je nastao i ovaj Erasmus plus sport projekat. Moram da naglasim da je projekat ocenjen sa nekih 95 od 100 bodova, što je izuzetno visoko. Želele smo da naše stečeno znanje proširimo dalje. Projekat je osmišljen kao jedna edukacija za trenere, s tim da svaka radionica obrađuje određenu temu. U Velikoj Gorici, u Hrvatskoj se obrađivao džudo za osobe sa cerebralnom paralizom, u Sloveniji se obrađivao džudo u mešovitim grupama, i danas kao što sam rekla obrađujemo džudo za osobe sa intelektualnim poteškoćama.”

Program je podeljen u tri dela, pa se tako jedan deo programa održao u Hrvatskoj. Koordinatorka projekta ispred Hrvatske, Marija Drašković, ističe važnost ovakvih projekata za razvoj koncepta inkluzivnog sporta.

“Pa ovo je u stvari najbitnija stvar, kako bi se inkluzivni džudo razvio ne samo u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, koji učestvuju u ovom projektu, nego na nivou cele evropske džudo unije, tako da bez edukacije nema ni razvoja. Trenutno mislim da smo u zadnjih godinu dana, zajedno i sa ovim projektom, značajno podigli svest jer i na radionici u Hrvatskoj, Sloveniji, a i ovde su došla sva tri partnera, znači treneri iz sve tri države, sa jako velikim brojem učesnika, što je jako bitno.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)

Slovenačka predstavnica, Viktorija Pećnikar Oblak, navodi do kakvih su rezultata došli sprovođenjem projekta „Judo Inclusive“.

“Znamo da na terenu ima puno dobrih klubova, koji već rade inkluzivno, ali nema još povezanosti sa teorijom. I, mi smo oni koji hoćemo to da pokažemo, da ima znanje na jednoj strani, u džudo klubovima različitim, a na drugoj strani ima i teorija, a sad treba neko ko će to povezati među sobom i mislim da smo mi to dobro uradili. Imamo video materijal, koji može svako pogledati, uvek i tamo se vidi ova povezanost, most.”

Prilikom radionice održane u Somboru, edukaciju trenera vršio je diplomirani defektolog, ali i sportski trener, Boris Pozder, rođeni Somborac. Njegova uloga u projektu bila je da učesnicima približi svoja defektološka znanja, koje bi oni, kasnije, u praksi mogli lakše da koriste.

“Moje mišljenje, iz profesionalnog ugla i iz trenerskog ugla je da je sport najbolja inkluzija za decu sa smetnjama u razvoju, generalno. Benefiti su ogromni, zato što, na primer, u terapijskom smislu imate taj doživljaj telesne celovitosti, telesnu šemu, gde dete mora da vlada svojim delovima tela, da bi znalo i da bi bilo svesno za izvršavanje nekih životnih aktivnosti. E sad, roditelji dete sa smetnjom svakako vode na terapije, ali tri puta nedeljno idu na borilačke sportove ili bilo koji sport će biti i te kako od pomoći, samo što moramo da obučimo i trenere, da i treneri počnu razmišljati ne kao terapeuti bukvalno, u svakom smislu, ali da shvate na primer koliko oni toga dobro rade sa određenim pokretima koji su deo sporta i svakodnevnice.”

Prema rečima koordinatora projekta, ideja je da se on nastavi i iduće godine, realizacijom projekta „Judo Incusive 2“, čime će se produbiti znanja i veštine svih učesnika projekta, a time omogućiti svestraniji pristup inkluzivnom sportu u sve tri države učesnice. Ovim projektom, Sombor se svrstao među evropske gradove koji će u budućnosti prednjačiti u inkluzivnom sportu.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA GRADA SOMBORA. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: