Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

(VIDEO) Ulaganje u očuvanje tradicije, kulture i multietničkog karaktera opštine Odžaci

Ulaganje u očuvanje tradicije, kulture i multietničkog karaktera opštine Odžaci 10

Opština Odžaci je, geografski, postavljena u vojvođanskoj ravnici, koja se od davnina odlikuje mnoštvom različitih naroda koji je naseljavaju. Ova opština dom je za više desetina nacija, koje složno i lepo žive i razmenjuju svoje tradicije, običaje, kulturu i istoriju, što ovoj sredini daje upečatljivu crtu izrazito multikulturalne i multietničke sredine. Zamenica predsednika opštine Odžaci, Dejana Salaj Milojković, govori o kulturnim prednostima koje poseduje ova sredina, kao i o načinima na koje se lokalna samouprava brine da svim svojim sugrađanima obezbedi da svoju tradiciju i kulturu baštine i čuvaju.

„Opština Odžaci ima prepoznatljiv multinacionalni i multikulturalni identitet. Taj identitet čuvaju i naša mnogobrojna udruženja i kulturno-umetnička društva, koja kulturnom tradicijom i običajima dopinose da naša opština ima taj neki poseban pečat kulturne ponude. Lokalna samouprava za ova udruženja izdvaja oko 2 miliona i 100 hiljada dinara godišnje, za njihova sufinansiranja, kao i 700 hiljada dinara za prevoz po javnom pozivu. Za 2024. godinu imamo ozbiljne ciljeve, između ostalog očekujemo i realizaciju projekta rekonstrukcije Kulturnog centra u Odžacima, za koji je, zahvaljujući Pokrajinskoj vladi, opredeljeno oko 58 miliona dinara”.

Dejana ističe da se, s podjednakom pažnjom, lokalna samouprava brine i o čuvanju verskih objekata, budući da su Odžaci sredina gde žive I svoju veru ispovedaju brojni vernici iz različitih vera.

„Opština Odžaci posebnu pažnju daje i verskim objektima, za čiju rekonstrukciju, obnovu i održavanje izdvaja oko 9 miliona godišnje“.

Ona takođe navodi da je kultura u vrhu prioriteta ove lokalne zajednice, te najavljuje važne projekte za budućnost.

„U našoj opštini trenutno imamo jednu kulturnu ustanovu, a to je Biblioteka „Branko Radičević“, sa Muzejskom jedinicom. Nastojimo da imamo što bi rekli sluha za sve njihove potrebe, i da im budemo na raspolaganju i dostupni. 2024. godinu planiramo, najveći cilj nam je razvoj kulture, smatram da će to biti ključna godina za razvoj kulture, i najveći cilj nam je, pre svega, unapređenje uslova za taj razvoj”.

U nastojanju da promoviše kulturnu različitost, opština revnosno pomaže održavanje brojnih manifestacija, koje za cilj imaju da očuvaju kulturnu baštinu ovog kraja, ali i svih onih koji su, iz različitih razloga, naselili ovu sredinu, došavši iz drugih krajeva naše države i regiona.

„U našoj opštini se od pre neke dve godine održava manifestacija u svakom naseljenom mestu, gledali smo da to budu manifestacije po kojima će svako selo biti prepoznatljivo, ujedno da uključi sva kulturno-umetnička društva i da svako selo predstavi svoju, da kažem, nacionalnu strukturu, i običaje, kroz te manifestacije. Takođe izdvajamo značajna sredstva za te manifestacije, preko Turističke organizacije opštine Odžaci”.

Budući da odžačka opština ima izuzetno strateški važno mesto u Vojvodini, ali i celoj Srbiji, pošto se neka od naseljenih mesta nalaze uz samu državnu granicu, od posebnog je značaja da se kontinuirano ulaže u kulturne sadržaje, tradiciju, istoriju, umetnost i arheologiju, kako bi, osim svojim sugrađanima, ova opština pružila mogućnost brojnim zainteresovanim turistima da dođu, posete i upoznaju se sa bogatstvima odžačkog kraja. Čini se da, za sada, stanovnici Odžaka, kao i lokalna samouprava, rade značajne stvari po ovom pitanju, pa im za budućnost treba poželeti da nastave u istom ritmu, te da rezultati zasigurno neće izostati.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE ODŽACI. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: