fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Višegodišnja tradicija nadmetanja u ribolovu i kuvanju najboljeg ribljeg paprikaša

Višegodišnja tradicija nadmetanja u ribolovu i kuvanju ribljeg paprikaša 10

Već 59 godina zaredom, u Apatinu se, u prvoj nedelji jula, održava tradicionalna višednevna manifestacija „Apatinske ribarske večeri“.  Svoje korene ona ima u programima starih apatinskih alasa iz 19. veka, koji su na Dan Svetog Petra i Pavla organizovali stalešku svečanost u ime ova dva zaštitnika ribara i ribarske delatnosti, koja se u apatinskoj sredini odvija otkako ovo naselje postoji. Razvoj ribarstva logična je posledica neposredne blizine Dunava, koji predstavlja pravi raj za ljubitelje ove delatnosti. Tako je Apatin izborio epitet autentične ribarske sredine. U to ime, svake godine, tokom „Apatinskih ribarskih večeri“, organizuje se nadmetanje u kuvanju najboljeg ribljeg paprikaša. Više o ovogodišnjem nadmetanju govori Nemanja Jović, direktor Turističke organizacije opštine Apatin.

“Manifestacija pod ovim nazivom 59. put po redu, ali vuče korene nekoliko vekova unazad, jer je nastala od ribarskih svečanosti. Zaista vekovna tradicija je učinila da je ovo jedna od najpoznatijih i najvećih manifestacija na teritoriji Vojvodine, a možda i šire. Ove godine se održava kroz četiri dana. Inače, mi smo prethodnih nedelja imali pet kvalifikacionih dana u selima apatinske opštine, gde je učestvovalo preko 150 kuvara ribljeg paprikaša. Pobednik „Zlatnog kotlića” Apatinskih ribarskih večeri, pobednik među 250 kuvara, zaista veliko priznanje i čast.”

Osim pokazivanja svojih kulinarskih sposobnosti, Apatinci, ali i svi posetioci, imali su priliku da pokažu i svoje ribolovne veštine, pa je tako organizovano i takmičenje pod sada već tradicionalnim nazivom „Zlatna bućka”. Osim toga, brojni drugi sportski, rekreativni, kulturno-umetnički i drugi sadržaji, kojima se čuvaju apatinski običaji i tradicija, svake godine okupe brojne goste u ovu ribarsku oazu.

“Subota je tu za finalni dan, ali pošto je već neradni dan program počinje od ranih jutarnjih sati. Na Dunavu se održavaju takmičenja u ribolovu „Zlatna ribica”. Nedelja je opet rezervisana za plivački maraton, takmičenje u fideru takođe, pecanje, „Zlatna bućka”, na soma pecanje, a uveče je revijalno veče kada mi Apatinci završavamo ovu manifestaciju, tako što masovno kuvamo paprikaš bez takmičarskog značaja i tada se veselimo ovde na bini uz lokalne bendove i goste. Pored toga, tu je još niz događaja, manjeg obima, drugačijeg značaja, ali se tradicionalno održavaju.”

Budući da smo manifestaciju pratili do samog kraja, uspeli smo da razgovaramo i sa pobednicima ovogodišnjeg „Zlatnog kotlića“. Pitali smo ih koliko im znače ova priznanja, budući da su ih stekli u kraju koji kuvanje paprikaša, kao i ribolov, smatra, praktično, umetnošću.

“Sad ću da budem skroman, ja kao advokat, ovo mi je hobi, i ja sam mahom pobedio po celoj Vojvodini, i na Zlatnom kotliću Vojvodine, i na Fish festu u Beogradu, ali ovo je ipak nešto posebno, pogotovo što je prvi put i što je konkurencija izuzetno jaka.”

“Ja sam ovde nekoliko godina, osvojio sam treće, četvrto i prvo mesto, pre tri godine. Evo, sad drugo. Počašćen sam što mogu doći na ovako jednu krasnu manifestaciju. Predivna organizacija, predivni ljudi, predivna zabava.”

“Osvojio sam treće mesto. Puno znači na ovoliko kotlića osvojiti treće mesto, stvarno znači. Ja sam kod vas bio dva puta tu šampion, bio sam dva puta prvi, dve godine zaredom, pre pet godina, i jednom treći. Evo, sad ponovo treći.”

Usput smo sreli i čoveka koji je prošle godine proglašen za najboljeg pecaroša u Apatinu, i on je istakao koliko mu je to priznanje laskavo, pošto dolazi upravo iz Apatina.

“Znači mi mnogo, s obzirom da je ovo ribarski gradić, vekovni, znači da je to zastupljen sport, sportski ribolov, kao i ribarstvo. Dobio sam tu nagradu zahvaljujući tome što sam prošle godine uhvatio smuđa, 10 i po kila, maticu koja je bila bremenita i vratio sam je nazad u Dunav. Znači nagrada je data za fer-plej, a ne za najveći ulov.”

Izgleda da Apatincima nije preostalo ništa drugo, do da nastave u ritmu koji ih decenijama, pa i vekovima unazad, obavezuje na to.

OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA OPŠTINE APATIN. STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA.

Tagovi:
Pročitajte još: