(VIDEO) Izbori u Somboru: Do deset sati izlaznost preko 10 posto

Danas se u Republici Srbiji održavaju parlamentarni izbori, na kojima pravo glasa ima više od 6,5 miliona građana. Takođe, održavaju se pokrajinski izbori u Vojvodini, te lokalni izbori.

Na teritoriji Grada Sombora otvoreno je ukupno 76 biračkih mesta, a u 10 sati napravljen je prvi presek izlaznosti. Ovim povodom, razgovarali smo sa Helenom Roksandić Musulin, koordinatorkom Radnog tela RIK-a u Gradu Somboru:” Na teritoriji Grada Sombora ima ukupno 76 biračkih mesta, kao i jedno u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija i sva biračka mesta su blagovremeno otvorena. Na parlamentarnim i pokrajinskim izborima imamo ukupno 73.410 birača, a na lokalnim izborima 73.479 birača. Na tri glasačka mesta glasaju pripadnici Vojske. Ono što bih posebno istakla je da su od strane RIK-a, u skladu sa preporukama Štaba za vanredne situacije, u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti Covid 19, na svim biračkim mestima obezbeđena sredstva zaštite. Za članove Biračkog odbora maske i rukavice, a za sve birače, prilikom ulaska na biračko mesto, im se dezinfikuju ruke i dele maske. Takođe, na ulazu u svako biračko mesto imaju informativni posteri koji se odnose na držanje rastojanja, a i informativni posteri koji se odnose na sam postupak glasanja, rekla je koordinatorka Radnog tela RIK-a u Gradu Somboru”.

Kako saznajemo od Helene Roksandić Musulin, na preseku koji je napravljen u 10 sati, izlaznost u Somboru bila je veća od 10 posto.

Jelena Velebit, predsednica Izborne komisije Grada Sombora, istakla je da su se glasači koji ne mogu da glasaju na biračkom mestu, mogli prijaviti Radnom telu i biračkim odborima do 11 sati:”Od 11 sati prave se timovi. Tri člana proširenog sastava iz Biračkog odbora iz različitih političkih partija odlaze kod birača kući, kako bi i oni mogu da ostvare svoje biračko pravo, ako nisu iz zdravstvenih razloga u mogućnosti da dođu na biračko mesto. Za sada je, što se tiče lokalnih izbora, sve u redu. Otvorena su sva biračka mesta. Mi izlazimo na teren, obilazimo biračke odbore, gledamo da li im nešto nedostaje, tako da na terenu potpuno držimo suituaciju pod kontrolom i nadamo se da će tako i ostati, rekla je Velebit i podsetila da,  kada su u pitanju lokalni izbori, u Somboru građani mogu birati između 9 lista”, rekla je Velebit.

Građani će svoje biračko pravo danas moći da  iskoriste na ukupno 8.385 biračkih mesta koja će biti zatvorena u 20 sati. Birači će se opredeljivati između ukupno 21 stranke, koalicije ili liste, kojima je za ulazak u parlament potrebno da pređu cenzus od tri odsto.