Vikend migrene: Evo zašto se one javljaju i kako da ih sprečiti!?

Migrena je neurološko, najčešće nasledno stanje bez posebnog uzroka, ali i pojedini spoljni faktori mogu podstaknuti njen razvoj i rezultirati bolovima koje trpite.

Ako se tokom nedelje osećate dobro, a doživljavate migrene tokom vikenda, možda je reč o stresnoj glavobolji.

Šta je stresna glavobolja?

Stručnjak za glavobolje dr. Susan Hutchinson stresnu glavobolju opisuje kao migrenu koja se javlja kao reakcija na promenu rutine.

– Ono što znamo o pacijentima sa migrenom jeste to da volimo rutinu, ali ona nije uvek prisutna – ističe doktorka koja i sama pati od migrena.

Pandemija, promene dnevne rutine, poremećen san i slični problemi okidač su migrenskih glavobolja kod mnogih njenih pacijenata. Finansijske teškoće, rad od kuće uz stalno ometanje i opšta nesigurnost su razlozi za stres, a to može pokrenuti migrenu.

– Bilo bi idealno kad bi ljudi sa migrenom na spavanje išli uvek u isto vreme, ustajali uvek u isto vreme i jeli zdravu hranu. Svaki poremećaj u rutini može biti okidač – upozorava ona.

Kako izbeći stresnu glavobolju?

Iako ne postoji lek za migrenu, postoje tehnike koje je mogu sprečiti. Konkretno, kako biste sprečili stresnu migrenu, stvorite dnevnu rutinu i držite je se.

Pijte puno vode, jedite zdravu hranu i izbegavajte stres. U podne odmorite oči i mozak od računara. Kad god možete idite u kratku šetnju i odvojite vreme za opuštanje. Popijte šoljicu umirujućeg čaja ili pripazite da redovno sledite svoju rutinu.

Odlazak u krevet na vreme nije važan samo za decu. San je nužan za zdravlje mozga i upravljanje glavoboljom, pa ako na vreme odete u krevet svake večeri dugoročno možete sprečiti pojavu glavobolje.

– Naš je mozak cirkadijalni organ. Napreduje sa cirkadijalnim ritmom – rekla je doktorka ističući kako je važno držati se rutine, pa čak i vikendom.

Preuzeto: srbijadanas.com