VIŠE OPCIJA ZA ANDROID: Gugl više neće biti automatski pretraživač

Daju mogućnost odabira…

Gugl više neće biti automatski podešen pretraživač na telefonima sa Android operativnim sistemom, a najavili su koji će alternativni pretraživači biti ponuđeni novim Android korisnicima u Evropskoj uniji.

Google

GoogleFoto: Profimedia

Nakon novčane kazne koju je Gugl dobio od Evropske komisije 2018. godine, čini se da su naučili lekciju.

Zbog toga su odlučili da ponude alternative, tako da Android korisnici biraju pretraživač po svom izboru. To će biti moguće kroz novi ekran za odabir na svim Android telefonima koji su prvi put konfigurisani.

Postojaće tri alternative, u zavisnosti od zemlje u kojoj korisnik živi. Gugl je kreirao poseban aukcijski sistem da odabere opcije koje će biti ponuđene uz njegov pretraživač, piše Gizchina.

U postupku aukcije postojala je minimalna početna cena u svakoj zemlji. Veliki pobednik bio je pretraživač DuckDuckGo, koji će biti ponuđen u svim zemljama EU.

DuckDuckGo ne traži lične podatke korisnika i ne koristi ih za pretragu, pa se smatra da mu je to prednost u odnosu na Gugl

Međutim, nedostaju mu neke opcije na koje su korisnici Gugl pretraživača već navikli, pa će ipak biti potrebno neko vreme kako bi mu se novi korisnici prilagodili.

Preuzeto: Srbija Danas