fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Vlasti na Kubi zabranile pristup društvenim mrežama

Kubanske vlasti zabranile su pristup društvenim mrežama, uključujući Fejsbuk, Vatsap, saopšteno je danas iz kompanije za globalni nadzor interneta Net Bloks sa sedištem u Londonu.

Net Blocks je na svojoj veb stranici potvrdio da je na Kubi komunikacija na Fejsbuk, Vatsap, Instagram i Telegram “delimično poremećena”.

“Obrazac ograničenja primećen na Kubi, ukazuje na kontinuirano ometanje platformi za razmenu poruka koje se koriste za deljenje informacija o protestima u realnom vremenu,” rekao je direktor Net Blocksa, Alp Toker, prenosi Rojters.

Nezadovoljni lošom ekonomskom situacijom, nestašicama hrane i lekova, prekidima isporuka električne energije, visokim cenama i načinom na koji je vlada upravljala epidemiološkom krizom, hiljade Kubanaca priključile su se demonstracijama širom Kube.

Više desetina ljudi je uhapšeno tokom najvećih protesta koji su se na Kubi dogodili u poslednjih nekoliko decenija, jedna osoba je poginula, a nekoliko građana i pripadnika bezbednosnih snaga je povređeno na protestu u predgrađu Havane u ponedeljak, potvrdili su ranije lokalni mediji.

Predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel pozvao je pristalice Komunističke partije da se suprotstave demonstrantima, a tokom svog televizijskog obraćanja naciji Dijaz-Kanel je optužio SAD za nemire i sankcije Vašingtona koje u različitim formama traju još od 1962. godine, ocenivši da Amerika vodi politiku “ekonomskog gušenja Kube”.

 

Izvor: Euronews Srbija

Tagovi:
Pročitajte još: