Voćka koja ublažava kašalj kod dece

Mnogi ga povezuju sa letnjim uživanjem, ali nema razloga da ga ne konzumiramo i zimi, pogotovo zato što je bogat vitaminima, pomaže varenje i olakšava kašalj! Neka deca su već zasićena od sirupa ili raznih tableta koje vam lekari prepisuju. Probajte svojoj deci na prirodan način pomoći kod nekih tegoba.

Ananas je bogat vitaminima i mineralima: vitaminima C i B6, tiaminom, folatom, mineralim manganom, bakrom, kalijumom i magnezijumom. Pored toga, jedan od najznačajnijih sastojaka ananasa je enzim bromelain, koji ima razne primene u medicini. Ananas je sjajna namirnica, zato što: 

  • Poboljšava varenje;
  • Ublažava kašalj;
  • Doprinosi zdravlju kostiju;
  • Zdravija usta i zubi;
  • Poboljšanje krvne slike;

Bogat je rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima koja pomažu rad creva. Osim toga, bromelain pomaže razlaganje proteina, čime olakšava ukupan proces varenja. 
Prema nekim istraživanjima, sok od ananasa se pokazao 5 puta efikasnijim od farmaceutskih sredstava u uklanjanju sluzi iz pluća. Osim tofa, ananas poseduje i antiupalna svojstva, a kad se tome doda i vitamin C, to ukazuje da je poželjna namirnica u sezoni respiratornih oboljenja. 
Doprinosi zdravlju kostiju-To je zbog sadržaja mangana, koji pomaže rastu i oporavku kostiju i doprinosi njihovoj čvrstini. 
Doprinosi zdravlju usta i zuba- Ananas sadrži astringente i antioksidanse koji pomažu jačanju desni. 
Doprinosi poboljšanju krvne slike- Zato što sadrži bakar, koji je neophodan za stvvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Piše: Vanja