Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Vodite računa o vašem zdravlju: Ukoliko redovno ne perete posteljinu preti vam opasnost!

Posteljina

Budući da trećinu života provedemo u krevetu, važno je da obratimo pažnju na higijenu posteljine i na to šta nosimo dok spavamo.

Probemi koji se javljaju kada ne menjamo posteljinu

Naše telo konstantno se oslobađa mrtvih ćelija, dlaka, kose i različitih supstanci poput sebuma, pljuvačke i znoja. Ovaj “organski materijal” obično se nakuplja na našoj odeći i posteljini, što može postati idealna hrana za grinje i bakterije. Krevet pruža optimalne uslove za razvoj bakterija, jer toplota koju naše telo proizvodi dok spavamo i znoj koji oslobađamo tokom noći stvaraju vlažnu okolinu koja pogoduje njihovom rastu i razvoju.

Grinje i bakterije koje se nalaze u našoj posteljini mogu doprineti pogoršanju simptoma astme i alergija kod ljudi koji pate od ovih bolesti. Međutim, to nije jedina opasnost koju predstavljaju. Mrtve ćelije, znoj i drugi organski materijali koje ostavljamo na posteljini mogu postati plodno tlo za razvoj bakterija koje mogu uzrokovati razne infekcije kože, osipe i ekceme.

Ako spavate sa kućnim ljubimcem, važno je imati na umu da i on gubi dlake i mrtve ćelije tokom noćnog odmora, što može predstavljati dodatnu pretnju po vaše zdravlje. Zato je važno češće prati posteljinu ako spavate sa svojim ljubimcem, nego kada spavate sami u krevetu. To će pomoći u smanjenju rizika od infekcija i alergija, a istovremeno će vam omogućiti da uživate u dobrom snu bez ometanja zdravlja.

Koliko često treba menjati posteljinu?

Prema preporukama stručnjaka, preporučljivo je prati posteljinu jednom nedeljno, ili ako ne spavate u svom krevetu svaki dan, možete je menjati svake dve nedelje. Ako delite krevet s kućnim ljubimcem, preporučuje se da posteljinu menjate svaka tri do četiri dana.

Ovo pravilo važi i ako patite od astme, respiratornih problema ili kožnih alergija. Čak i u nekoliko dana korišćenja, posteljina može nakupiti značajne količine mrtvih ćelija kože, ušnog voska, znoja i prljavštine. Posebno treba obratiti pažnju na jastučnicu, koja ostaje pritisnuta na kožu lica satima svake noći i na kojoj se nakupljaju dlake, kapljice pljuvačke ili sluzi, sebum, ušni vosak.

Bakterije, mrtve ćelije kože i drugi organski ostaci koji se nakupljaju na jastučnici mogu začepiti pore na koži i uzrokovati izbijanje akni. Da biste izbegli ove rizike, preporučljivo je menjati jastučnicu češće nego posteljinu – barem dva puta nedeljno. Na ovaj način, možete osigurati čistoću svog kreveta i smanjiti rizik od zdravstvenih problema povezanih sa spavanjem na nečistoj posteljini.

Obratite pažnju:

1. Namestite krevet (ali ne odmah)

Nakon ustajanja, pričekajte barem deset minuta pre nego što počnete da nameštate krevet, kako bi vlaga iz posteljine mogla da ispari. Takođe, otvorite prozor i provetrite prostoriju. Na taj način smanjićete vlažnost u krevetu i u sobi, što će smanjiti rizik od nakupljanja bakterija i grinja.

2. Obratite pažnju na tkanine

Naš savet je da preferirate prirodne tkanine, poput pamuka ili lana, koje su prozračne i lako se peru.

3. Higijena je važna (i deterdžent takođe)

Kada perete posteljinu, izbegavajte da koristite previše deterdženta s ciljem da posteljina bude čistija. Višak proizvoda neće biti u potpunosti uklonjen u fazi ispiranja i na kraju će se ugnezditi među vlaknima tkanine, stvarajući plesan i loš miris.

Tagovi:
Pročitajte još: