Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

VRATITE DETE U REALNOST – Odviknite ga od igranja igrica i virtuelnog sveta BEZ KONTRAEFETKA!

Pametni telefoni hipnotišu decu i najgore što možete da učinite u pokušaju da mališana udaljite od njih jeste da ga grubo otrgnete iz virtuelnog sveta. Ovo naročito važi za trenutak u kojem on igra igrice i opasno se uživeo u svoju ulogu.

Nauka je potvrdila da virtuelni svet deluje na ljudski mozak hipnotički, pa sve što se dogodi na ekranu ubaci čoveka u stanje mirovanja, u kojem se oseća dobro, kada mozak počinje da proizvodi dopamin. Bol i stres tada nestaju. Ali ako se uređaj naglo isključi, nivo dopamina brzo pada, što negativno utiče na organizam, pa dete počne da oseća teskobu. Zato je potrebno biti mudar u tom procesu “prekidanja”.

Izabel Filosa, francuski psiholog je osmislila metod po kojem ćete “nežno” ublažiti detetovu zavisnost od spravica modernog doba. Ona savetuje da budete strpljivi i dosledni, kako pozitivni rezultati ne bi izostali.

igranje igrica

Foto: Profimedia

Za početak morate da uzmete u obzir činjenicu da je ovo doba dominacije virtuelnog i da pokušaj totalnog isključenja iz njega nije moguć niti preporučljiv. A onda se upustite u sledeći poduhvat u trenutku dok dete igra igrice.

– Ukoliko želite da prebacite mališanovu pažnju sa telefona i izvedete ga iz virtuelnog sveta, sedite pored njega bar pola minuta i pitajte ga kako je. Pokažite mu da ste zainteresovani za igricu koju igra i lik u koji se uneo. Čak i ako bude ignorisao sva vaša pitanja, nemojte da odustanete, nego provedite još malo vremena pored njega. I nastavite da ga zapitkujete o igrici. Pre ili kasnije čućete mu glas, što će biti znak da se postepeno vraća iz virtuelnog sveta i primećuje vaše prisustvo. To znači da se i nivo dopamina postupno smanjuje i da uspevate da izgradite mostove između stvarnog i iracionalnog života. Potom podsetite dete da je vreme da okonča igru i ruča, a onda završi obaveze koje ima – savetuje psiholog.

Takav, “mek” povratak u stvarnost prijaće mališanu i neće izazvati kontraefekat, u smislu da će u inat vama još više vremena provoditi uz igrice.

Preuzeto: srbijadanas.com

Tagovi:
Pročitajte još: