fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Vreme je za suvo voće

Pravi je trenutak da počnete da nabavljate suvo voće za zimu Najbolje je ono koje je sušeno prirodno, na suncu. Neka nova proučavanja pokazala su da određene vrste voća, kada se osuše, imaju čak veću koncentraciju korisnih materija nego sveže voće.

Naučnici Univerziteta Skrenton su analizirali količinu fenola, supstanci koje štite od raznih bolesti, u suvom i svežem voću. I otkrili su da suvo grožđe, šljive, kajsije i brusnice imaju više fenola u odnosu na sveže primerke, a da suve smokve i urme imaju manje fenola od svežih smokvi i urmi. Na primer, suve šljive imaju 250% više fenola od svežih šljiva, suvo grožđe ima 206% više fenola, suve kajsije 52%. Evo kako to izgleda na tabeli:

Sveže voće        Fenoli        Suvo voće            Fenoli
Šljiva, 1 kom. (66g)    150mg        Suve šljive, 8 kom. (67g)    528mg

Zeleno grožđe, 
1/2 šolje (46g)        90mg        Suvo grožđe, 1/3 šolje (50g)    276mg

Kajsija, 1 srednja
(35g)            93mg        Suve kajsije, 10 kom. (35g)    141mg
 
Dakle, slobodno možete da počnete da sušite šljive i brusnice za zimu… A što se smokava tiče, ako nema svežih, svakako da su dobre i suve. Prirodno sušeno voće, osim što je odličan slatkiš, takođe čuva energiju sunca i leta i odličan je izvor biljnih vlakana, minerala, antioksidanata i mnoštva korisnih i hranljivih materija u zimskim mesecima kada je sveže voće mnogo manje dostupno.
        

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: