Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Vrh Čilea u panici pred izbore: Pet od sedam predsedničkih kandidata u samoizolaciji

boric

Pet od sedam predsedničkih kandidata u Čileu prinuđeno je da ode u samoizolaciju na nedelju dana nakon što je jednom od njih, Gabrijelu Boriću, koga je nominovala levica, potvrđeno da je pozitivan na kovid 19.

Osim Borića, u izolaciji su još četiri kandidata koja su nedavno bila u bliskom kontaktu sa njim i za sada su negativni na virus, kako su saopštili na društvenim mrežama, ali čileanski propisi nalažu da se svi bliski kontakti izoluju najmanje sedam dana, bez obzira na rezultat testa, prenosi Rojters.

Predsednički izbori, prvi od masovnih protesta 2019. koji su potresli Čile, biće održani 21. novembra i predviđeno je da se ide u drugi krug ako neki kandidat ne osvoji više od 50 odsto glasova.

Prema anketama, tri nedelje pre glasanja u prvom krugu Borić i kandidat krajnje desnice Hoze Antonio Kast važe za najveće favorite i očekuje se da će obojica proći u drugi krug koji će se održati u decembru, a Kast je jedan od onih koji je danas morao da se izoluje.

– Pošto sam potvrdio Borićevu dijagnozu, striktno ću se pridržavati važećih sanitarnih propisa i biću u karantinu narednih nekoliko dana. Nadam se da ću vas sve uskoro videti – rekao je Kast u video-snimku objavljenom na društvenim mrežama.

Kandidat vladajuće desničarske stranke Sebastijan Sihel takođe će biti izolovan najmanje do utorka kao i treća po anketama, demohrišćanski kandidat levog centra i aktuelna poslanica Jasna Provoste.

– Nastavljamo od kuće da gradimo novi Čile – napisao je na Tviteru Borić, koji, prema rečima ljudi iz njegovog okruženja, ima groznicu i razmišlja o virtuelnoj kampanji.

Tridesetpetogodišnji Gabrijel Borić kandidat je nove stranke Podržimo dostojanstvo (AD), koja je u januaru osnovana ujedinjenjem više levičarskih stranaka, a u objavi juče na Tviteru naveo je da je upravo dobio pozitivan test i pozvao svoje kontakte da prate protokole pandemije.

Borić, koga je osim AD podržala i široka levičarska koalicija Frente Amplio, koja uključuje i Komunističku partiju, otišao je u preventivnu izolaciju ranije ove nedelje, kada je objavio da ima povišenu temperaturu.

Preuzeto: 24sedam

Tagovi:
Pročitajte još: