fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Vučić: Doneli smo Guterešu pripremljena dokumenta u vezi sa ukidanjem dinara na KiM

Gutereš i Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, sa kojim se sastao u Njujorku, doneo pripremelje papire i dokumeta u vezi sa ukidanjem dinara na KiM.

“Pre svega, doneli smo pripremljene papire i dokumenta vezane za ukidanje dinara. I to smo isporučili, dakle, u pisanoj formi. Razgovarali smo o svim problemima na Kosovu i Metohiji, u našem regionu”, rekao je Vučić za RTS.

Istakao je da je Gutereš neko ko dobro poznaje probleme u našem regionu.

“On dobro poznaje situaciju tu, razgovarali smo o geopolitičkim prilikama, o sinoćnoj sednici Saveta bezbednosti, o značaju Ujedinjenih nacija”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da mu se čini da svuda, u svakom razgovoru koji ima, pa čak i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, na kraju kao tema se pojave američki izbori.

“Dakle, šta god pričali, o čemu god pričali, jer danas imate kao najveći sukob je rusko-ukrajinski, ukoliko dođe do promena u Americi, očekuju svi da tu dođe do deeskalacije. Ali onda očekuju da bude eskalacija na drugom delu, gde je upravo došlo do deeskalacije, a to je između Kineza i Amerikanaca. To su teme o kojima smo razgovarali, kakav to može da ima sveukupni uticaj na situaciju u Evropi i svetu”, rekao je Vučić.

Dodao je da slede i izbori u Evropi i da je i to bila tema razgovora sa Guterešom.

“Očekuje se svakako manji broj glasova za levičarske stranke, a veći broj za desničarske stranke. Tako da, mnogo toga je pred nama, naše je bilo da mi kažemo šta mislimo o situaciji na Kosovu i Metohiji, da kažemo koliko je za nas važna i Generalna skupština i Savet bezbednosti UN”, naveo je Vučić.

Ističe da je svakako sa Guterešom imao vrlo dobar razgovor i da je važno da se uvek održava taj kontakt i pokazuje značaj Ujedinjenih nacija. I zbog poštovanja Povelje, a i zbog poštovanja Rezolucije 1244, dodao je Vučić.

“Sednica bila važan lakmus papir za nas”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je vanredna sednica Saveta bezbednosti UN bila važan lakmus papir za nas, a da je dobro i to što su na njoj mogle da se čuju laži Prištine.

On je za RTS rekao da je napravljena prva analiza, a da će za nedelju dana biti napravljena mnogo ozbiljnija analiza svake reči.

“Trinaest zemalja je izrazilo zabrinutost, Britanci i Švajcarci minimalno i oni su bili protiv nas, jer podržavaju Kurtija, ali ovi drugi su govorili o pogrešnosti ukidanja dinara i mislim da je to bilo važno. Isto tako imate nijanse ko se nama više dopao da li Koreja ili Japan i sl. Velika pomoć je došla od Rusa, Alžira, Ekvadora”, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je predstavnik Ekvadora bio veoma korektan, jer je on rekao pozdravlja predsednika Vučića i ništa više, a oni su u prevodu sa španskog na engleski rekli i premijera Kosova Aljbina Kurtija, iako on to uopšte nije rekao.

“I onda je on tražio ispravku i izvinjenje sekretarijata UN zbog takve greške. Tu ste mogli da vidite i po tome kako su se kome obraćali, ko šta misli o državnosti Kosova, tako da je i to bio važan lakmus papir za nas”, ocenio je Vučić.
Govoreći o izlaganju ambasadorke SAD pri UN on je rekao da je u pravu kada kaže da SBUN nema šta da raspravlja o situaciji, i da to treba da se radi u EU.

“Ona je tu formalno u pravu jer je ta odluka doneta 2010, da se sve prebaci na EU. Sve to razumem nije bilo lako. Nemam šta da joj zamerim na govoru imajući u vidu američku podršku koja je drugačija od naše. Bio sam iznenađen koliko je to pozitivno za Srbiju, ali je ona morala da napravi balans i priča o Banjskoj, ali to je američka politika”, rekao je on.

Vučić je naveo da se naša delegacija pripremila za kratko vreme koliko je to bilo moguće, ali da nije zadovoljan kako su urađene pripreme u zemljama odakle su dolazile članice Saveta bezbednosti.

“Tu ćemo morati da radimo još više, ubedljivije, da se borimo za svako slovo, za svaku reč”, rekao je on.

Govoreći o izlaganju Aljbina Kurtija on je u šaljivom tonu rekao da je dobro što se on kao državljanin Srbije uključio u politički život, i stao na stranu određenih političkih faktora, ali da je dobro da brine o političkom životu svoje Srbije.

“Znam da imamo guvernere, sektor za tu provinciju, privremene institucije, ali da se baš mešam to ne radim. Ali ovo što oni rade pokazuje da su veoma zainteresovani za napredak svoje zemlje Srbije i to je dobro”, rekao je on pojašnjavajući da je to šaljivo rekao.

“Kurti samo govori o rezoluciji EP i mišljenju Međunarodnog suda iz 2010”

Vučić izjavio je večeras da Aljbin Kurti po celi dan na svojim televizijama i u Savetu bezbednosti govori o rezoluciji koju je doneo Evropski parlament vezano za Srbiju, kao i o mišljenju Međunarodnog suda pravde iz 2010. godine.

“Ali dobro, to je nešto na šta morate da se naviknete, morate da prihvatite i tu vrstu borbe u kojoj ćete da imate upregnute sve one koji su za nezavisno Kosovo i sve one koji bi njima da služe ne bi li se dočepali vlasti u jednu snažu moćnu zapregu i nas koji pokušavamo tome da se suprostavimo i sačuvamo našu ponositu i dostojanstevnu zemlju. Hocemo li uspeti – videćemo”, poručio je Vučić iz Njujorka za RTS.

Na pitanje koliki je manevarski prostor Srbije, imajući u vidu da su SAD insistirale na tome da treba razmotriti odluku o ukidanju dinara na KiM, Vučić je kazao da je mali manevarski prostor i što se tiče Amerike i zapadnih sila.

“Zato što oni kažu da je to suverena država. Pa ako je to suverena država, a što nas pitate bilo šta? A kako imate pravo da ukidate dinar kad ste napisali tamo da smo mi ti koji finansiramo? Vi ste napisali da imamo pravo da finansiramo preko Zajednice srpskih opština zdravstvo, školstvo, ekonomski razvoj, lokalni razvoj. Ako je to tako, čime ćemo da finansiramo? Funtama? Dolarima? Čime?”, upitao je Vučić.

Vučić je rekao da oni žele da kažu za tzv. Kosovo da je to njihovo čedo. “Mi smo ga rodili, mi ga odgajamo, ponekad ćemo da ga povučemo za uvo, ali sve drugo, mi ćemo da budemo na njihovoj strani i to se neće promeniti”, naveo je Vučić za RTS.

Na konstataciju da je opozicija u Prištini kritikovala nastup Aljbina Kurtija, kažu da je bio jako loš, da je Srbija na neki način u Njujorku uspela da mnogo jače iznese svoj stav i da faktički poruči ono što je htela, Vučić je ocenio da ga napadaju, ali je ukazao i na to šta traži srpska opozicija.

“Išli da traže sankcije protiv svoje zemlje, i hvale se time što su neki rekli da se traži ukidanja fondova za Srbiju. Pa Kurti po ceo dan priča, ne samo na svojim televizijama o tome što oni traže, već pričaju i ovde u Savetu bezbednosti. Jeste primetili dve stvari koje pričaju? Jedno je rezolucija Evropskog parlamenta, a drugo je iz 2010. godine mišljenje Međunarodnog suda pravde. I svaki put isto”, rekao je Vučić.

Tagovi:
Pročitajte još: