fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

YouTube potvrdio: Zabranjeno blokiranje reklama!

YT

YouTube je počeo da obaveštava korisnike da blokiranje reklama nije dozvoljeno.

Korisnici prijavljuju da su na YouTube platformi počeli da dobijaju poruku da je blokiranje reklama zabranjeno, kao i da servis traži od njih da počnu da plaćaju mesečnu pretplatu ukoliko žele da ih izbegnu u budućnosti.

Kada je Sazk100 na Reddit-u postavio objavu na kojoj se vidi da se od njega traži da onemogući blokiranje reklama na YouTube-u, korisnici su se podelili u dva tabora – oni koji osuđuju potez kompanije i oni koji sumnjaju da je u pitanju fotomontaža ili šala. Međutim, hladan tuš je usledio nakon što je IGN dobio potvrdu od predstavnika platforme da je poruka stvarna, odnosno da je YouTube trenutno eksperimentalno prikazuje gledaocima kod kojih detektuje da blokiraju reklame.

Pokrenuli smo mali globalni eksperiment koji poziva gledaoce koji blokiraju reklame da ih dozvole na YouTube-u ili isprobaju YouTube Premium”, kaže portparol kompanije. “Detekcija blokatora reklama nije ništa novo, a drugi izdavači redovno traže od gledalaca da ih onemoguće”.

Portparol je u pravu kada kaže da detektovanje blokatora postoji na mnogim sajtovima, međutim, korisnici su revoltirani jer znaju koliko to može daleko da ode. Trenutno, poruku o zabrani blokiranja reklama na YouTube sajtu je moguće isključiti i nastaviti kao da se ništa nije desilo. Ipak, kako ističu, to vremenom prerasta u sve češće obaveštavanje o zabrani, a zatim i u potpunu zabranu korišćenja sajta dok se blokiranje reklama ne isključi.

Google je prihodovao 29,2 milijarde dolara od reklama na YouTube platformi u 2022. godini, što čini preko 11 odsto godišnjeg prihoda kompanije. Međutim, u četvrtom kvartalu zabeležen pad prihoda od skoro 8 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, jer je cela industrija oglašavanja na mreži pala. Nema sumnje da kompanija sada traži načine da nadomesti te gubitke, a jedan od njih jeste da nas primora da platimo 749 dinara mesečno za YouTube Premium.

Nije poznato koliko će trajati ovaj eksperiment, odnosno da li će se pretvoriti u nešto trajno, ali nemojte se iznenaditi ako ostane i postane više od upozorenja koje je moguće isključiti, pogotovo nakon što je YouTube Vanced mnogim korisnicima prestao da radi.

Tagovi:
Pročitajte još: