Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Za decu sa epilepsijom ove 4 stvari su najvažnije: Doktor otkrio šta pomaže da se smanji rizik od pojave napada

Dečak

Epilepsija je hronična bolest mozga koja se može identifikovati ponovljenim napadima, koji su kratkog perioda, a podrazumevaju nevoljne pokrete u određenim delovima ili celom telu. Ove epizode ​​su povremeno praćene gubitkom svesti i kontrole funkcije creva ili bešike. Osobe koje imaju epilepsiju obično i same kažu da su “bolesne samo dok napad traje”.

Epilepsija se takođe može javiti u detinjstvu i može ozbiljno uticati na život deteta. Kod neke dece je epilepsija vezana za uzrast, što znači da će njihovi napadi prestati kada dostignu određeno doba, dok druga mogu imati napade koji se nastavljaju i u odraslom dobu.
Dr Madhukar Trivedi, konsultant za neurologiju iz Indije objašnjava: “Napadi su uzrokovani abnormalnim električnim pražnjenjima u grupi moždanih ćelija. Takva pražnjenja se mogu pojaviti u različitim oblastima mozga. Mogu se kretati od trenutnih gubitaka pažnje ili trzaja mišića do teških i trajnih konvulzija. Učestalost napada može varirati, od manje od jednog godišnje do nekoliko dnevno.”

“Mnoga deca sa epilepsijom i napadima mogu dobro da reaguju na lekove i vode normalan i aktivan život. Napad kod deteta može biti uzrokovan iz više razloga kao što su neravnoteža neurotransmitera, tumor na mozgu, moždani udar ili oštećenje mozga usled bilo koje bolesti ili povrede. Međutim, promene u načinu života uglavnom pomažu da se smanji učestalost napada”, dodaje on.

Doktor otkriva koje navike pomažu deci sa epilepsijom da samanje rizik od pojave napada:

1. Redovni obrasci spavanja

Dosledna rutina spavanja je neophodna za decu sa epilepsijom. Napadi mogu biti izazvani deprivacijom sna ili abnormalnim obrascima spavanja. Postavljanje rasporeda vremena za spavanje i osiguranje da dete dobije adekvatan san svake noći može pomoći u smanjenju rizika od napada.

2. Pravilna ishrane

Unošenje dovoljne količine vode i dobro izbalansirana ishrana su ključni za opšte blagostanje. Dehidracija može da poveća rizik od pojave napada. Podsticanje deteta da pije dovoljno vode i jede niz namirnica bogatih hranljivim materijama svakako koristi njegovom zdravlju, a važno je i za kontrolu epilepsije. Kada se obrosi propuštaju i preskaču, rizik od pojave napada se povećava. Zato je veoma važno da deca koja boluju od epilepsije jedu svakog dana u isto vreme. Rizik od pojave napada se smanjuje kada se svakog dana jede, uzimaju lekovi i spava u isto vreme.

3. Identifikovanje potencijalnih okidača i njihovo izbegavanje

Napadi mogu biti uzrokovani jakim, trepćućim svetlima, nesanicom, određenim zvucima, aktivnošću, preskakanjem obroka ili lekova, hormonalnim promenama, stresom, zavisnošću od droga i alkoholom. Međutim, slučaj svake osobe je jedinstven. Izbegavanje ovih okidača će smanjiti rizik od pojave napada.

4. Vežbanje i fizička aktivnost

Vežbanje može da bude od velike koristi za one koji pate od epilepsije. Kardio i vežbe sa opterećenjem – trčanje, dizanje težine, hodanje i slično, doprinose jačanju kostiju i povećanju mišića. Korist koju ljudi sa epilepsijom imaju od vežbanja jeste može da im pomogne da se osećaju manje anksiozno, pto takođe može da bude jedan od okidača za pojavu napada.

Tagovi:
Pročitajte još: