Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Za sprovođenje mera energetske sanacije 30 miliona dinara

Antonio

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković potpisao je danas u Aranđelovcu Ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Ukupna sredstva za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, na teritoriji Sombora i svih pripadajućih naseljenih mesta, u 2022. godini, iznose 30.000.000,00 dinara, od čega je Ministarstvo obezbedilo 15.000.000,00 dinara, a Grad Sombor isto toliko.

„Iskoristio bih priliku da se zahvalim Vladi Republike Srbije i Ministarstvu rudarstva i energetike na podršci u implementaciji ovog programa, koji evo, zajednički uspešno realizujemo drugu godinu zaredom. Zahvaljujući ovom programu, samo prošle godine, koja je bila, da se malo slobodnije izrazim, probni balon, na Javni poziv koji smo raspisali javilo se čak 212 naših sugrađana koji su želeli i imali potrebu da svoje domove učine energetski efikasnijim, a mi smo sredstva dodelili za 77 domaćinstava, što u samom gradu, što u selima“, izjavio je Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

Predstavnicima gradova i opština ugovore je svečano uručila potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike prof. dr Zorana Mihajlović.

„Danas smo potpisali ugovore sa 151 opštinom i gradom za unapređenje energetske efikasnosti. Zajedno smo, Ministarstvo i lokalne samouprave, obezbedili dve milijarde dinara, odnosno zajedno sa građanima četiri milijarde dinara, što će omogućiti da učestvuje 20.000 domaćinstava. Ovo je veliki projekat i za lokalne samouprave i za državu i direktna korist za građane, jer će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije, da računi budu niži za 25 do 30 odsto. Realizacijom ovog projekat uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu“, rekla je Mihajlovićeva.

Tagovi:
Pročitajte još: