fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Zagrlite dete bar 12 puta dnevno, evo zašto: Uzimamo zagrljaje zdravo za gotovo, a za decu su važniji nego što mislimo

Zagrljaj

Sigurni smo da ćete zagrliti svoje dete nekoliko puta u toku dana i da nema potrebe da vam to iko kaže jer, jednostavno ga volite i imate potrebu da ga zagrlite. Međutim, nije zgoreg da znate kako zagrljaji deluju na dete, kako se ono oseća kada ga grlite i zašto mu je potrebno baš 12 zagrljaja dnevno.

Naravno da možemo da živimo bez zagrljaja, nije baš da je to preduslov za disanje, kao što nisu ni poljupci. Ali, možete li da zamislite život bez zagrljaja, a naročito bez zagrljaja sa svojim mališanima?
Zagrljaji su važni za zdravlje, mentalno i emocionalno, a naučno je dokazano da imaju veliki uticaj na mozak. Tokom grljenja se oslobađa hormon koji je odgovoran za blagostanje, a evo zašto je važna baš “doza” od 12 zagrljaja dnevno.

“Potrebna su nam četiri zagrljaja da preživimo. Osam zagrljaja dnevno da održavamo zdravlje i 12 zagrljaja dnevno da rastemo”, rekla je svojevremeno poznata američka psihoterapeutkinja Virdžinija Satir. Dakle, pošto dete raste, njemu je potrebno 12 zagrljaja dnevno, prenosi guiainfantil.com.

Zagrljaji detetu obezbeđuju emocionalnu stabilnost i dobro utiču na njihovo mentalno zdravlje, tako da verovatno ne možete da preterate, a evo i kako se mališani osećaju kada ih grlite:

Osećaju se voljeno
Osećaju snagu
Osećaju se bezbedno
Zagrljaj im poboljšava samopoštovanje
Osećaju sreću
Bez sumnje, postoji mnogo razloga zbog kojih je dobro da grlite svoje dete svakog dana, i to ne jednom dnevno. Odvojite nekoliko trenutaka za to i ne dozvolite da prođe nijedan dan, a da ga ne privijete čvrst u svoj zagrljaj, gde osećaju svu vašu toplinu, ljubav i sigurnost.

Tagovi:
Pročitajte još: