Zahvalnost je odgojiti srećno dete

Dešava se da često brinemo da nemamo dovoljno da pružimo deci jer mislimo da smo bez novca, vremena, strpljenja i svega ostalog što se čini bitinim u životima odraslih.

Dobra vest je da možete da učinite dete srećnim i pored toga što mislite da imate malo da mu pružite.

Budite model sreće

Roditelji se trebaju fokusirati isključivo na sreću svoga deteta kao i sreću njih samih. Kao prvo, dete ne može da bude srećno ako su roditelji nesrećni. Sreća treba da bude jedan od prioriteta kako i za samo dete, tako i za roditelje. Budite primer svojoj deci, napravite neki model svoje sreće.

gl-7-naucno-dokazanih-nacina-da-odgajite-srecno-dete-460x400

Podelite odgovornost sa detetom

Čak i mala deca su sposobna da izvrše svoje obaveze. Dete već sa dve godine može da pokupi svoje igračke, da napuni posudu za hranu za kućnog ljubimca i da stavi prljavi veš u korpu. Na taj način dete gradi osećaj samopoštovanja i oseća da doprinosi porodici. Dete će se ponositi svojim radom, osećaće se sposobnim i, iznad svega, shvatiće da njegove obaveze doprinose ovom svetu. 

Dozvolite detetu da preuzme razuman rizik na sebe

U prirodi je da roditelji zaštite svoje dete od mogućih nevolja. Deca žude da istraže svoje sposobnosti i preuzmu rizik. Ovo nije samo normalno za dečiji razvoj već i neophodno. Preuzimajući razumne rizike dete će graditi osećaj slobode, hrabrosti i dostignuća. Neuspeh će im omogućiti da savladaju različite veštine, izgrade otpornost i steknu zrelost.

Stvarajte porodičnu tradiciju

Porodična tradica pružice vašem detetu izgradnju identiteta i osećaj stabilnosti. To ne znači da je obavezno prenošenje sa generacije na generaciju i da u tradicijama treba da učestvuje što više članova. Tradicija može biti kreirana u bilo kom trenutku, između više ili manje članova, kako god vi želite. 

IQgk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvT0RjN01EQV8vMzEyNDdhY2MxZjQ5MjZlYjA4ODgxZGUzNTcyZDhmODQuanBlZ5GTAs0CngCBoTAB

Negativne emocije koristite za učenje

Svako dete će nekada osetiti ljutnju, bes, strah, razočarenje i sl. Na žalost, to je sastavni deo života. Međutim, mnogi roditelji pribegavaju kažnjavanju deteta onda kada izrazi neku od negativnih emocija. To je loše za samo dete, oni sami treba da se nose sa emocijama i da ih razumeju.

Podstičite vreme za igru

Slobodna igra nije samo važna za detetovu sreću već i za razvoj. Tokom igre deca uče da rešavaju probleme, imaju kontakte sa drugom decom, otkrivaju svoj svet, eksperimentišu i slično. Dokazano je da deca koja se dosta igraju postaju srećniji i uspešniji ljudi.

Piše: Vanja