fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Zalepila vam se žvaka za odeću? Evo kako najbolje i najlakše da je skinete u nekoliko koraka

Garderoba

Žvakaća guma je superzabavna, sve dok ne završi na mestima gde ne bi trebalo. Bez obzira da li je zalepljena za cipelu, istopljena u džepu ili razmazana po jastučnici, uklanjanje žvake može biti teško jer se lako može ugraditi u vlakna.

Uklanjanje je obično proces iz dva koraka – očvršćavanje žvake tako da će se lakše osloboditi i, zatim, uklanjanje lepljive mrlje koju ostavlja za sobom. Srećom, uz malo strpljenja i pravih sredstava za čišćenje, moći ćete da izvadite žvaku iz odeće — čak i ako je stara i osušena.

Uputstva u nastavku dobro funkcionišu za odeću koja se može prati, ali ako je odeća označena kao samo za hemijsko čišćenje, nemojte pogoršavati stvari nepravilnim rukovanjem tkaninom. Jednostavno učvrstite žvaku i nežno je ostružite koliko god možete. Zatim, što je pre moguće, idite u omiljeno hemijsko čišćenje i ukažite na problem. Hemijsko čišćenje će znati koja je vrsta sredstva za uklanjanje mrlja bezbedna za upotrebu na tkanini.

Kako da izvadite svežu žvaku iz odeće?

Za početak izbegavajte trljanje. Ako je žvaka i dalje mekana i sveža, oduprite se želji da je trljate sunđerom ili krpom u pokušaju da je uklonite. Trljanje samo gura žvaku dublje u vlakna tkanine.

Najpre je zamrznite. Tvrdu, smrznutu gumu lakše je ukloniti sa tkanine nego meke, gnjecave komade. Ako se žvaka proširila na nekoliko tačaka na odeći, stavite odeću u plastičnu kesu i stavite je u zamrzivač na nekoliko sati. Ako se žvaka nalazi na jednom mestu, stavite nekoliko kockica leda u malu plastičnu kesu i stavite kesu preko žvake dok se ne stvrdne.

Zatim je ostružite. Kada se žvaka stvrdne, koristite kuhinjski nož sa tupim ivicama ili ivicu stare kreditne kartice da nežno sastružete žvaku sa površine tkanine. Ako je mrlja velika i odmrzne se pre nego što sve uklonite, ponovo zamrznite tkaninu i pokušajte da je ostružete kada se ponovo očvrsne.

Tretirajte obojeno područje. Kada čvrsta guma nestane, tretirajte zamrljano područje mešavinom jedne kašičice tečnosti za pranje sudova i jedne kašičice destilovanog belog sirćeta. Nežno utrljajte rastvor u tkaninu prstima ili mekom krpom i ostavite mešavinu da odstoji najmanje 15 minuta.

Operite kao i obično. Operite odeću prateći uputstva na etiketi za negu.

Pažljivo pregledajte zaprljano područje pre nego što stavite odeću u mašinu za sušenje. Ako neka mrlja ostane, ponovo je tretirajte tečnošću za pranje sudova i mešavinom sirćeta i ponovo operite. Nemojte sušiti u sušilici na visokoj temperaturi dok mrlja potpuno ne nestane.

Još saveta kako da skinete žvaku sa odeće

Ako se žvakaća guma zalepila za tkaninu cipele, zamrznite cipelu u plastičnoj kesi, ostružite je i koristite istu tečnost za pranje sudova i rastvor sirćeta da uklonite mrlje. Obrišite cipelu vlažnom krpom da uklonite rastvor sapuna i osušite.

Ako se žvakaća guma zalepila za đon cipele, uklonite je vazelinom, VD-40 ili čak puterom od kikirikija i papirnim ubrusom.

Ako se žvakaća guma otopila u džepu pantalona, izvucite džep naopako radi lakšeg čišćenja. Zatim sledite gore navedene korake za uklanjanje žvake sa odeće.

Ako pronađete da se žvakaća zaglavila unutar bubnja za sušenje, stavite nekoliko kockica leda u plastičnu kesu preko žvake da se stvrdne i koristite plastičnu lopaticu ili kreditnu karticu da je ostružite sa bubnja, piše realsimple.com.

Tagovi:
Pročitajte još: