fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Zapušen suzni kanal kod beba: Jedan simptom ga razlikuje od infekcije oka, evo kako možete detetu da pomognete kod kuće

Infekcija oka

Novopečeni roditelji kada dovedu bebu u kuću, ne skidaju pogled sa nje. Uočavaju svaku, pa i najmanju promenu, često se bez razloga brinu, ali ima i situacija koje im deluju vrlo uznemirujuće. Tako je jedan par samo nekoliko dana nakon što su mama i beba izašli iz bolnice, primetio da se njihov sin probudio sa jednim okom potpuno zatvorenim od zelenih krmelja.

“Bila sam užasnuta i odmah sam pozvala lekara. Kroz glavu su mi prolazila pitanja šta bi to moglo da bude i da li će moj sin da oslepi. Srećom, očni lekar je odmah ublažio moje brige i rekao mi da nije reč o infekciji oka koja ugrožava život, već o začepljenom suznom kanalu.

Šta je začepljen suzni kanal kod beba?

Blokiran suzni kanal je relativno česta pojava kod novorođenčadi. Oko 5-10 odsto beba ima začepljen kanal, ponekad i na oba oka. Jedan od najčešćih razloga je taj što se membrana koja pokriva kraj kanala ne otvara kako bi trebalo, i zbog toga dolazi do blokade.

Začepljen suzni kanal takođe može da bude uzrokovan:

Odsustvom otvora kanala gornjeg ili donjeg kapka
Sistem suznih kanala je previše uzan
Infekcija
Kriva ili pogrešno postavljena kost koja blokira suzni kanal iz nosne šupljine.
Simptomi uzrokovani drugim stanjima poput prehlade mogu da pogoršaju simptome zapušenog suznog kanala.

Simptomi zapušenog suznog kanala

Znaci obično počinju tokom prvih nekoliko dana ili neelja života novorođenčeta, i mogu da liče na infekciju oka. Simptomi mogu da uključuju:

Stalne suze
Blago otečeni ili crveni kapci
Zalepljeni kapci
Zeleno-žuti iscedak
Iscedak koji proizvodi začepljen suzni kanal će izgledati slično iscetku kod infekcije, ali oko će biti crveno samo kada je u pitanju infekcija. Svi mi, uključujući i bebe, imamo normalne bakterije na očnim kapcima koje se ispiraju našim suzama.

Kada je kanal začeplje, bakterija nema gde da ode i ostaje na očnom kapku. Ovo može da izazove razvoj infekcije, a važno je da pratite simptome i odvedete bebu kod lekara kako biste se uverili koji problem je u pitanju.

Može li da se spreči zapušavanje suznog kanala?

U većini slučajeva, kod novorođenčeta do zapušavanja suznih kanala dolazi zbog toga što se membrana ne otvara pri rođenju, i jednostavno ne postoji način da se ovo spreči.

Međutim, možete da pratite bebine simptome i da se uverite da ne pušite blizu nje i da ne dozvoljavate duvanski dim u svojoj kući. Duvanski dim i druge potencijalne opasnosti, poput suvog vazduha, mogu da iritiraju nosne prolaze vaše bebe i da pogoršaju simptome začepljenja.

Kako mogu bebi sa začepljenim suznim kanalom da pomognem kod kuće?

Koristite tople obloge

Svakih nekoliko sati, kada se sekret nakupi, zagrejte čistu i meku krpu ili vatu toplom vodom i nežno očistite oko. Zatim obrišite od unutrašnjosti suznog kanala ka spolja. Kanal se nalazi između donjeg kapka i nosa, a glavni otvor je na delu donjeg kapka najbliže nosu.

Ako su oba suzna kanala vaše bebe zapušena, koristite različite obloge za svako oko.

Masaža suznog kanala

Da biste otvorili suzni kanal i ispraznili ga, možete da uradite masažu suznog kanala. U suštini, možete lagano da pritisnete ka otvoru kanala, pored gornjeg dela nosa i duž donjeg dela kapka, kako biste pokušali da im pomognete da se očisti. Zamolite doktora da vam pokaže kako se to radi.

Masažu izvodite po dva puta dnevno, ali zapamtite da je najvažnije da budete što nežniji.

Kapi za oči

Ako dođe do infekcije kanala, pedijatar ili očni lekar može da prepiše antibiotske kapi ili mast za oči. Oni će očistiti infekciju.

U većini slučajeva, začepljen suzni kanal će se rešiti kako beba bude starija, obično do 12 meseci starosti, posebno uz tretman kod kuće. Ali ako vaša beba ima začepljen kanal i posle godinu dana, vaš lekar može da preporuči jednostavnu proceduru koja će pomoći da se suzni kanal otpuši.

Tagovi:
Pročitajte još: