fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Zasadite je i zaboravite na nju: Biljka kojoj ništa ne smeta, a ulepšava vašu baštu

Cveće

Nema lepšeg osećaja nego u lepa sunčana jutra izaći u baštu i na miru popiti prvu jutarnju kafu uz pogled na prelepo cveće.

Ukoliko razmišljate o tome da dodatno ulepšate vaš vrt ili da ubacite neko novo cveće, dikino oko (Coreopsis) je savršen izbor. Ima prelepe žute cvetove, a u pitanju je maltene neuništiva biljka koja ulepšava vrtove od maja do septembra.

Može da poraste skoro do metra, pa je odličan izbor za oivičavanje staze ili da popuni neki ružan deo bašte. Kada se poseje, vrlo brzo pokriva veliku površinu vrta. A pritom se fantastično kombinuje sa ostalim cvećem.

A što je najbolje od svega, ovom prelepom cvetu skoro ništa ne smeta, a nije izbirljiv ni prilikom sadnje. Ipak, imajte na umu da će dati neuporedivo više cvetova ukoliko se posadi na sunčanom mestu. Može da raste i u senci, ali ne tako bujno kao na suncu.

View this post on Instagram

 

A post shared by Fiona (@lady_bug74)


Kada se poseje – možete ga slobodno zaboraviti. Obično ga biraju baštovani koji vole divlji izgled vrta, ali je nezaobilazan izbor i vintidž vrta, jer stvara bajkovit utisak uz drvenu klupu.

Iako se najčešće sreće dikino oko sa žutim laticama, postoje i druge nijanse. Posebno je popularano dikino oko sa duplim cvetovima.

Kada je u pitanju sadnja, jesen je idealan period, kao i kod svih ostalih perena.

S obzirom na njihovu visinu od skoro metar, najbolje je saditi ih uz ivice da ne bi zaklanjali sunce drugom cveću.

Tagovi:
Pročitajte još: