Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Zašto beba još nema kosu? Ćelavost bebe ne mora da ukazuje na problem kad poraste

Beba spava

Ne može se reći kako će izgledati bebina kosa ili koliko će je imati. Neke bebe se rađaju sa puno kose, a neke sa savršeno ćelavom glavom. Obe su sasvim normalne situacije. Sve bebe će na kraju imati svoju kosu, a pre nego što to shvatite, podmićivaćete ih da vam dozvole da im češljate kosu ili planirate prvo šišanje.

Da li bebe gube kosu?

Kratak odgovor je da, obično. Tokom trudnoće, neki od hormona će proći kroz placentu i cirkulisati kroz telo vaše bebe. Ubrzo nakon rođenja, nivoi ovih hormona počinju da opadaju. Ako je vaša beba rođena sa bujnom kosom, primetićete da će početi da je gubi. Isto se dešava i novopečenim majkama kada njihovi bujni pramenovi kose polako nestaju nakon rođenja deteta. Kasnije ćete možda videti da mnogo kose pada odjednom. Ovo je zbog telogenog efluvija, proces kojim se kosa gubi tri do četiri meseca nakon stresnog događaja.

Ne paničite kada pronađete raštrkane bebine dlake na dušeku ili sedištu automobila. Kosa novorođenčeta počinje da opada tokom drugog meseca, nastavljajući sve dok beba ne napuni 6 meseci starosti. Ako vaša beba provodi većinu svog vremena na leđima, možda ćete primetiti veću ćelavu mrlju na potiljku. Kada se pojavi nova kosa, možda ćete primetiti da je drugačija nijansa od originalne boje, najčešće svetlije. Tekstura će verovatno biti drugačija, jer je kosa novorođenčeta obično veoma fina i lomljiva. Koliko god da ste uzbuđeni zbog njihovih novih pramenova, uzdržite se od stilizovanja bebine kose ili upotrebe bilo kakvih gumica za kosu dok ne postanu malo starija.

Bebe sa malo kose

Dakle, vaša beba ima manje kose od bebe vašeg prijatelja, ili je uopšte nema. Svaka beba je drugačija i ljupkost ne poznaje granice. Uživajte u prvim mesecima života vašeg mališana, bez kose ili sa.
Sa vedrije strane, manje je posla oko pranja kose. Koristite krpu da nežno očistite vlasište i vodite računa o tome kada se pojavi nova nežna kosa, jer hoće. Većina beba će dobiti kosu do svog 1. rođendana. Genetika takođe ima ulogu u tome. Ponovo pogledajte svoje fotografije bebe, za malo mira. Ako vaša beba izgleda ćelavo dok se približava svom drugom rođendanu, razgovarajte sa svojim lekarom o mogućim uzrocima ćelavost bebe. Obično se sumnja ako je vaša beba starija od 6 meseci i još uvek gubi mnogo kose.

Ćelavost kod beba retko može biti uzrokovana gljivicom ili može biti autoimuno stanje. Postoje tretmani dostupni za oba slučaja.

Proizvodi za negu beba

Zapamtite da je bebina koža veoma osetljiva i da neki proizvodi poput šampona, sapuna i deterdženata za veš, iako su napravljeni za bebe, mogu biti previše grubi za njihovu kožu. Koristite najblaži, najprirodniji deterdžent koji možete pronaći za njihovu posteljinu i odeću i držite se osnovnih stvari kada je u pitanju kupanje bebe. Birajte blage proizvode bez mirisa, boja koji neće iritirati kožu.

Ponekad je sve što vam treba kupanje bebe u toploj vodi mekom krpom i najmanjom količinom sapuna jer se ne zaprljaju, osim područja za pelene. Američka akademija za pedijatriju preporučuje kupanje vašeg deteta ne više od nekoliko puta nedeljno.

Temenjača

Mnoge bebe će imati napade masne, ali ljuskave kože na glavi, neke više od drugih. Ako primetite komadiće suve kože koji izgledaju kao perut, ili veće mrlje i crvenilo na glavi vaše bebe, verovatno gledate u temenjaču.

Tačni uzroci ovog stanja još uvek nisu u potpunosti poznati. Najbolja pretpostavka je da hormoni trudnoće utiču na bebine lojne žlezde, čineći da njihova koža luči više nego obično.

Pahuljice koje primetite na njihovoj koži su prilično suve i neprijatne, ali ne smetaju vašem detetu niti su zarazne. Obično se pojavljuju tokom prve nedelje nakon rođenja i mogu da traju u narednih nekoliko meseci, ponekad čak i nakon njihovog 1. Rođendana. Često perite bebinu glavu vlažnom krpom, a zatim mekom četkom da biste se oslobodili ovih naslaga. Neke bebe dobro reaguju na korišćenje ulja (na primer, maslinovog) da nežno masirate i olabavite kožu koja se ljušti. Ako setemenjača širi preko glave, vaš lekar može preporučiti medicinski šampon. Obavezno koristite samo prirodna sredstva za čišćenje bez mirisa kako biste smanjili rizik od ekcema kod beba.

Kada se obratiti lekaru

Ako kosa vaše bebe nastavi da opada nakon 6 meseci, proverite sa svojim lekarom moguće druge probleme kao što su nedostaci u ishrani, autoimune bolesti ili gljivice. Crvene mrlje ili ceđenje kože bilo koje vrste mogu ukazivati na moguće alergije i druge probleme sa kožom.

Donja granica

Ne brinite ako se vaša beba rodi sa malo kose ili bez nje, ili ako je izgubi skoro svu tokom prvih nekoliko meseci nakon rođenja. Pobrinite se da ih držite podalje od sunca, pogotovo ako im je skalp izložen. Uživajte u svakom danu sa svojom bebom i proslavite magiju tih prvih nekoliko meseci, a da ne dozvolite da dilema o kosi utiče na to kako se osećate.

Tagovi:
Pročitajte još: