fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Zašto beba odmah ustane čim je spustite da spava?

Mama i beba

Kada beba zaspi u maminom naručji – da li je to dobra ili loša navika uspavljivanja? Ističemo 5 razloga zbog kojih beba ustaje u istom trenutku kada dodirne krevetac.

1. Vaša beba raste

Pedijatri tvrde da su promene u načinu spavanja beba tipične i nazivaju se “regresija sna”, ili period u kojem bebe koje su prethodno mirno spavale odjednom počinju da se bude noću ili preskaču dremeže.

Tada bebe počinju drugačije da spavaju nego kad su bile novorođenčad. Ono što ih naučite u ovom periodu, što uključuje i dobro i loše, zapravo čini osnovu za navike vašeg deteta u vezi sa snom.

2. Vaša beba možda nije dovoljno fizički aktivna

Ovo se odnosi na bebe koje su nekoliko nedelja stare. Beba bi trebalo da leži na stomaku, što razvija mišiće leđa i vrata. Istraživači sa Univerziteta u Mičigenu otkrili su da vreme koje bebe provode na stomaku može uticati na to koliko dugo spavaju noću. Studija je analizirala fizičku aktivnost i ponašanje spavanja 22 zdrave bebe od šest meseci, gde su istraživači fokusirali na to koliko vremena bebe provode na stomaku tokom dana.

Otkrili su da bebe koje su imale više ove rane fizičke aktivnosti tokom dana spavaju duže i mirnije noću. Stručnjaci savetuju da se uverite da vaše dete nije umorno ili gladno dok leži na stomaku.

3. Beba možda ne shvata da je vreme za spavanje

Roditelji mogu početi da uče bebe već nekoliko nedelja starosti o dobrim navikama spavanja. Prema Mayo klinici, preterana stimulacija može sprečiti bebu da dobro spava noću. Stoga, sat vremena pre vremena za spavanje deteta, smanjite intenzitet svetla i aktivnosti, kako bi dete shvatilo razliku između dana i noći.

4. Beba može trebati vreme da se prilagodi

Stručnjaci kažu da je zapravo normalno da se bebe ponovo probude nakon što ih spustite da spavaju. U tom slučaju, možete pokušati umirujućim rečima da ih utešite pre nego što ih ponovo podignete. Pogledajte da li se sami smire.

5. Bebi može trebati umirujuća masaža

Osim prigušenog svetla i manjih aktivnosti, bebe imaju velike koristi od masaže, što će im sigurno pomoći da brže zaspe. Studija objavljena od strane Američke biblioteke zdravlja pokazala je da nežna masaža uključena u noćnu rutinu bebe značajno utiče na kvalitet majčinog sna. Shodno tome, masaža čak može ojačati vezu između majke i deteta. Vaš dodir, miris i glas mogu pružiti najveću udobnost vašoj bebi. Sledeći put kada postanu nemirne tokom noći, pripremite se za umirujuću masažu.
Vaše vreme za odmor ili provođenje vremena sa partnerom ne mora uvek biti borba, i shvatićete to kada pronađete pravi način i tehniku koja će pomoći vašem detetu da kvalitetno spava. Kada je otkrijete, držite se toga!

Tagovi:
Pročitajte još: