Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Zašto je kontakt “koža na kožu” važan? Poboljšava imunitet dece, pomaže dojenju, a posebno je važan za prevremeno rođene

Mama i beba

Kontakt “koža na kožu” je izuzetno važan za zdravlje i razvoj bebe, kao i privikavanje na novi svet, ali ima velike blagodeti i za mamu.

Ukoliko se spremate za porođaj, sigurno ste već čuli da je kontakt koža na kožu veoma važan. A ako ste se porađale, sigurno ste u otpusnoj listi pročitale da li je tog kontakta bilo ili ne. Međutim, teško da možete i da zamislite zbog čega je taj kontakt bebe i majke toliko važan.

Ovaj kontakt se prvo počeo primenjivati u Kolumbiji, kod prevremeno rođenih beba. Pokazalo se veoma dobrom, pa su ovu praksu preuzele i ostale bolnice širom sveta. Trebalo bi da traje od 60 minuta do 24 sata, a mogu da je sprovode i očevi.

Prednosti kontakta koža na kožu za bebe i mame:

Lakše prilagođavanje na život van materice

Budući da je na maminoj koži ista temperatura kao i u materici, beba će se lakše prilagoditi svom okruženju nakon rođenja.

Podstiče mentalni razvoj

Istraživanja su pokazala da nedonoščad koja su imala ovaj kontakt sa majkom po rođenju, pokazuju bolju funkciju mozga do 15. godine. Stabilizacijom otkucaja srca, snabdevanje kiseonikom i poboljšavanjem sna, mozak može da se bolje razvije.

Zdrava težina

Zaključak jednog istraživanja kaže da kontakt koža na kožu drastično povećava napredak beba u zdravoj težini.

“Kada su bebe tople, ne treba da koriste svoju energiju za regulaciju telesne temperature. Oni mogu tu energiju da upotrebe za rast”, kažu stručnjaci.

Lakše dojenje

Novorođenče instinktivno ima pojačan miris, pa stavljanje bebe na kožu majke može da joj pomogne da pronađe bradavicu i počne da doji. Mame koje su praktikovale ovaj kontakti imale su veće šanse da isključivo doje, i u proseku su dojile tri meseca duže nego majke koje nisu imale ovaj kontakt.

Bolji otkucaji srca i disanje

Bebe koje su imale respiratorne tegobe na rođenju, a imale su mogućnost da ostvare kontakt koža na kožu, u roku od 48 skinute su sa respiratora. Jedno istraživanje je pokazalo da su otkucaji srca kod beba koje su imale ovaj kontakt pravilniji nego kod beba koje ga nisu imale.

Bolji imunitet

Istraživači predpostavljaju da prerano rođene bebe imaju loš imunitet i da su podložnije alergijama, infekcijama i imaju probleme sa hranjenjem. Rani kontakt kože na kožu, drastično smanjuje ove probleme, naveli su stručnjaci.

Povećava se ponuda mleka

Kada su mama i beba zajedno, hormoni koji regulišu dojenje dovode se u ravnotežu i pomažu u proizvodnji mleka.

Smanjuje se fetalni stres i bol

Samo 10 minuta kontakta koža na kožu, pomaže bebama da smanje nivo hormona stresa i da poveća nivo sreće, a samim tim imamo mirniju i sigurniju bebu.

Bebe bolje spavaju

Nedonoščad koja su imala kontakt koža na kožu, bolje su spavala i ređe se budila od onih koji su spavali u inkubatoru, kažu stručnjaci.

Prevencija postporođajne depresije

Razna istraživanja pokazala su da kontakt koža na kožui može da smanji postporođajnu depresiju. Ovaj kontakt smanjuje majčinu anksioznost i podstiče povezanost, što dodatno smanjuje rizik od postporođajne depresije.

Tagovi:
Pročitajte još: