fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Zašto ne treba mokriti “za svaki slučaj” pre nego što izađete iz kuće?

WC šolja

Bilo da izlaze iz kuće ili su sedele u kafiću, mnoge žene imaju naviku da idu u toalet “za svaki slučaj.”

I ma koliko se vama ova rutina činila spasonosnom da ne cupkate negde usput, stručnjaci ističu da ova navika može imati negativan uticaj na reproduktivno zdravlje i seksualni život.

Dr Marija Ristić koja je izuzetno aktivna na društvenim mrežama, pokušavajući da razbije predrasude o intimnom zdravlju žena u našem društvu, redovno odgovara na brojna pitanja. Pogotovo na ona koja se često smatraju neprijatnim ili o kojima se nerado priča, pružajući korisne informacije koje su ženama potrebne, a koje možda ne bi tražile od stručnjaka iz srama ili nelagode.

Tako je, između ostalog, jedna od poruka koju ističe ta da seks ne bi trebalo da bude bolan.

Navike koje imamo mogu uticati na naš seksualni život. Marija je istakla da je mokrenje “za svaki slučaj” jedna od tih navika koja može dovesti do problema. Često mokrenje iz straha ili sumnje može zbuniti bešiku, navodeći je da misli da je puna iako zapravo nije. Pokušaji izbacivanja preostalih kapi mokraće pod pritiskom mogu oslabiti mišiće vaginalnih zidova.

Doktorka je takođe objasnila zašto je mokrenje u čučećem položaju takođe štetno za žensko zdravlje. Ova praksa stvara napetost u mišićima karličnog dna, što može uticati na tenziju u vaginalnom kanalu, što zauzvrat može uticati na seksualni život. Ukoliko imate problem sa čistoćom WC daski u javnim toaletima ona preporučuje korišćenje maramica za oblaganje kako bi se izbegla direktna interakcija sa njima.

Sila prilikom mokrenja može ometati prirodnu funkciju bešike, dovodeći do problema sa samopražnjenjem. Konstantno ponavljanje ovakvih navika može oslabiti vaginalne zidove, pa čak i dovesti do spuštanja bešike (prolapsa). Ovo su samo neke od situacija koje upućuju na to da je važno da povedemo računa o svojim navikama kako bismo sačuvali intimno zdravlje.

Tagovi:
Pročitajte još: