fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Zašto se bebina stopala neprijatno osećaju?

Stopala bebe

Bebe uglavnom povezujemo sa nečim najčistijim i najmirišljivijim na svetu. I zaista, kada pomirišete tu glavicu i teme osetićete najslađi miris, ali šta je sa stopalima? Mnoge mame su primetile da stopala bebe mogu neprijatno da mirišu i pitju se da li je to normalno i zbog čega se dešava?

Zašto se bebi neprijatno osećaju stopala?

Jedna od mnogih važnih uloga kože je da izbaci višak toplote iz našeg tela. Telo to čini znojenjem i isparavanjem. Dakle, normalno je da se deca, adolescenti i odrasli znoje. Normalno, zdravo znojenje je uzrokovano povišenom temperaturom, fizičkom aktivnošću, emocionalnim stresom, određenim unosom hrane i bolešću. Na tabanima ima puno znojnih žlezda.

“Deca će se znojiti 2-3 puta više od odraslih. To znači da ima mnogo viška vlage koja oko tih malih prstiju, koju upijaju čarape i obuća. Ali znoj beba se zapravo ne oseća, pa zašto se ipak stopala osećaju? Ovo je od bakterija koje žive na tabanima koje se mogu akumulirati i pokvariti u čarapama, ulošcima za cipele i između prstiju i ispuštaju taj neugodan miris.” objašnjava pedijatar Entoni Kazerta.

Kako da se rešim smrdljivih stopala moje bebe?

Održavajte stopala čistim:
Možda zvuči jednostavno, ali s obzirom ako njihova stopala svakodnevno trljate sapunom to će ukloniti višak mirisa

Obujte im prave čarape:
Uverite se da su napravljene od lagane i prozračne tkanine kao što je pamuk, vuna ili prirodni materijal.

Uverite se da su cipele vaše bebe odgovarajuće veličine:
Uske cipele povećavaju miris stopala zbog nedostatka cirkulacije.

Redovno perite cipele:
Preporučujemo da redovno perete cipele kako biste uklonili mirise stopala. Neke cipele za bebe i aptofne mogu se u potpunosti prati u mašini. Ostavite ih da se osuše na Suncu da ubiju višak bakterija.

Stavite uloške:
Nošenje uložaka može pomoći u sprečavanju mirisa stopala kod beba i male dece.

Tagovi:
Pročitajte još: