fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Zašto se iPhone automatski isključuje sa punjenja na 80 odsto?

iPhone

Korisnici iPhonea često se žale na dve stvari – kada im se ekran polomi i kada se baterija ‘čudno puni’. Problemi s baterijom su čest problem kod pametnih telefona, a to je zato što se baterija s vremenom troši i propada, bez obzira na to koliko je uređaj moderan.

Ako primetite da se vaš iPhone ne puni iznad 80 odsto, nema potrebe za brigu, ne morate odmah trčati do servisa ili razmišljati o zamjeni uređaja. Velike su šanse da se to namerno događa zbog softverske funkcije koja je uključena po zadanim postavkama. Ako primetite da telefon prestane da se puni nakon što dostigne 80 odsto baterije, verovatno je to zbog funkcije u iOS-u poznate kao ‘Optimized Battery Charging’. Ova funkcija ima za cilj sprečiti preopterećenje baterije i produžiti trajanje vašeg iPhonea tako da ograničava punjenje na 80 odsto.

Ako je ova funkcija isključena, a telefon se i dalje ne puni preko 80 odsto, moguće je da postoji problem sa pregrevanjem baterije tokom punjenja. U takvom slučaju, softver će također ograničiti punjenje na 80 odsto kako bi sprečio pregrevanje. Ako se suočavate s ovim problemom, isključite iPhone i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi oko 15 minuta. Nakon toga, ponovno ga uključite i punjenje bi se trebalo nastaviti.

Važno je napomenuti da ne biste trebali pokušavati ohladiti telefon stavljanjem u frižider ili zamrzivač jer nagla promena temperature može oštetiti bateriju. Takođe, često punjenje baterije do 100 odsto može dovesti do degradacije litijum-jonske baterije. Zato je preporučljivo koristiti opciju ‘Optimized Battery Charging’ koja će zaustaviti punjenje na 80 odsto do trenutka kada planirate koristiti telefon. Uređaj će se potpuno napuniti kada to bude potrebno, a neće biti nepotrebno ostavljen na 100 odsto punjenju tokom noći, što može negativno uticati na trajanje baterije.

Ako želite isključiti funkciju optimiziranog punjenja na svom iPhoneu, možete to učiniti na sledeći način:

Idite na “Settings” (Postavke).
Zatim odaberite “Battery” (Baterija).
Pritisnite “Battery Health” (Zdravlje baterije).
Isključite opciju “Optimized Battery Charging” (Optimizovano punjenje baterije).
Možete odabrati da je isključite “Until Tomorrow” (Do sutra) ili trajno “Turn Off” (Isključi).

Tagovi:
Pročitajte još: