fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Zatvorena birališta u Turskoj: Lokalne izbore pratilo jezivo nasilje!

Izbori u Turskoj

Biračka mesta na lokalnim izborima u Turskoj na kojima je više od 61 miliona birača biralo kandidate iz 34 političke stranke, zatvorena su u 17 časova, a galsanje je obeležilo nasilje, u kome su poginule tri osobe, više ih je povređeno.

Prvi rezultati glasanja očekuju se u ranim večernjim satima, preneo je Rojters.

U sukobu oružjem, motkama i kamenjem i na jugoistoku zemlje poginula je jedna, a povređeno 11 osoba.

U drugom incidentu ubijena je jedna osoba, a četiri su ranjene u tuči, javila je Anadolija.

Sukobi su izbili i u Sanliurfi, gde je povređeno 16 ljudi osoba, dok je jedna osoba izbodena u Afjonkarahisaru na zapadu zemlje.

Demiroren je javio da je jedna osoba ubijena, a dve ranjene tokom noći u Bursi.

Danas su turski građani birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji će obavljati funkcije u narednih pet godina, uključujući rukovodstva u Istanbulu, Ankari i Izmiru, prenela je turska državna televizija TRT.

Glavne konkurentske stranke su vladajuća Partija pravde i razvoja (AK), glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), Partija nacionalističkog pokreta (MHP), Dobra stranka i Narodna demokratska partija (DEM stranka).

Agencija Rojters navodi da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pokušava da povrati kontrolu nad Istanbulom od svog glavnog rivala Ekrema Imamoglua i dodatno učvrsti svoju političku poziciju.

Gradonačelnik Istanbula Imamoglu je Erdoganu i njegovoj AK partiji 2019. godine zadao najveći izborni udarac u 20-godišnjoj vladavini Turskom, a današnji izbori bi mogli da ojačaju Erdoganovu kontrolu u zemlji ili da signaliziraju na dolazeće promene jer bi pobeda Imamoglua u Istanbulu ojačala i očekivanja da će on postati budući nacionalni lider, navodi agencija.

Ankete urađene pred održavanje izbora najavile su tesnu izbornu trku u Istanbulu, gradu sa 16 miliona stanovnika koji pokreće tursku ekonomiju, u kojem se Imamoglu sučeljava sa kandidatom Erdoganove stranke AK, bivšim ministrom Muratom Kurumom.

Iako je za Erdogana najvažnija pobeda u Istanbulu, predsednik Turske nastoji da odnese izbornu pobedu i na lokalnim izborima u Ankari, navodi Rojters. U oba grada na izborima 2019. godine pobedila je opozicija.

Tagovi:
Pročitajte još: