Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Zbog bizarne ankete povodom smrti devojke, Microsoft mora da se izvini

Veštačka inteligencija

Sećate se kada se govorilo o manjkavostima veštačke inteligencije, pa je kao jedna od njih navedeno i odsustvo empatije? E, sada se ovaj nedostatak pokazao kao stvarno problematičan.

Na platformi Microsoft Start, koju ova kompanija koristi za plasiranje vesti, našao se članak Gardijana o devojci iz Australije koja je pronađena mrtva, sa povredama glave.

Odmah pored ovog teksta ubačena je i anketa o uzrocima smrti, pa su čitaoci mogli da glasaju da li je u pitanju samoubistvo, ubistvo ili pak, nesrećan slučaj.

Jasno vam je koliko je ovo bilo šokantno za čitaoce, a nakon što su se zapitali otkud ovakva bizarnost, Microsoft je pojasnio da je reč o anketi koju je generisala veštačka inteligencija.

Izvršna direktorka medijske kuće koja stoji iza Gardijana, Ana Bejtson, kritikovala je ovakav potez tehnološkog giganta, a naglasila je i da je u pitanju stvaranje dodatnog stresa porodici stradale devojke.

Microsoft je nakon ove situacije obrisao bizarnu anketu, rekavši da “preduzimaju korake kako se ovakve greške ubuduće ne bi ponovile”.

Tagovi:
Pročitajte još: