fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Zbog čega deca prestanu da poštuju roditelje: Psiholog ističe da jedna stvar može zauvek da ugrozi poverenje

Dete i majka

Deca mogu izgubiti poštovanje prema roditeljima zbog nezadovoljstva nagomilanog tokom godina koje deca nisu htela ili su se plašila da izraze. Kada se dete plaši da izrazi negativne emocije u skladu sa roditeljskim postupanjem, jer roditelj se postavljatako da osuđuje, kritikuje, grdi, retko kada razume, tada počinje da se gubi poštovanje, tvrde stručnjaci.

O tome je govorila ruski porodični psiholog Natalija Panfilova. Ona je naglasila da se o svim konfliktnim situacijama mora razgovarati.

“Ima slučajeva da dete, zbog zavisnosti od roditelja, ne može da izrazi svoje nezadovoljstvo, pa se nesporazumi javljaju tek godinama kasnije. Odnosno, počinje da se pridržava principa “oko za oko”, i to je jedan od najvažnijih razloga zašto deca prestaju da poštuju svoje roditelje”, rekla je Panfilova.

Ona je dodala da čak i najmirnije i najprijatnije dete ima ograničeno strpljenje i to se mora zapamtiti. Psiholog Mihail Hors je ranije primetio da tokom podizanju deteta korisno imati male tajne sa njim od drugog roditelja, ali na takav način da ne izazivaju osećaj stida, niti da budu negativne. Porodične tajne pomažu deci da nauče uzdržanost i oprez, rekao je stručnjak.

Tagovi:
Pročitajte još: