Zdjelar prvak sveta!

Poslednjeg dana šampionata sveta za juniore i mlađe seniore u Montemor o Velju čula se himna “Bože pravde”. Reprezentativac Srbije u kajaku Bojan Zdjelar osvojio je titulu prvaka sveta u jednosedu na 500 metara.

 

 
Do titule šampiona sveta srpski kajakaš stigao je odličnom vožnjom u kojoj je vodio od samog starta, a već sredinom trke napravio je dovoljnu prednost, koja mu je osigurala naslov planetarnog prvaka. 
 
Zdjelar je do zlata stigao sa čak 65 stotinki prednosti u odnosu na evropskog prvaka Danca Torbjorna Raska, a treće mesto i bronzano odličje pripalo je Šveđaninu Denisu Kernenu. 
 
“Ovo takmičenje je bilo izuzetno turbulentno za mene. Veslao sam prvo trku na hiljadu metara gde sam imao dobar osećaj i čamac je išao dobro, ali me cela ta energija ponela i tu sam napravio taktičku grešku gde sam u sredini trke otišao previše napred i nije mi ostalo snage za finiš. U ovu trku sam ušao pametnije, sačuvao sam energiju u sredini kako bih mogao da izdržim u finišu pošto sam znao da su ovi svi takmičari izuzetno dobri u drugom delu trke, ali ovaj put nisam dopustio da me iko obiđe”, rekao je Bojan posle trke.
 
Ovo je druga medalja za kajakaški tim Srbije u Portugalu, pošto je prethodno Maja Dostanić postala vicešampionka sveta u istoj disciplini. 
 
Milan Grahovac
Foto: Kajakaški savez Srbije