Želite čiste zube? Jedite samo ove namirnice!

Pažljivo četkanje i pranje zuba na način na koji su vas učili stomatolozi i roditelji kao decu nisu dovoljni za sprečavanje pojave karijesa i oštećenja zubne gleđi.

Dobra i kvalitetna ishrana ključna je za zdravlje zuba.

Uključivanje krucijalnih vitamina u vašu ishranu doneće dobro vašoj oralnoj higijeni. Sama pasta za zube nije dovoljna, tvrdi stomatolog Steven Lin iz Australije. Zbog toga mnogi imaju problema sa zubima, iako ih redovno i pravilno peru.

Prema rečima dr Lina, vitamini A, K2, D i E ključni su za zdrave zube, ali većina ljudi ih ne unosi u dovoljnim količinama.

– Kada ne unosite dovoljne količine vitamina A vaše pljuvačne žlezde ne rade svoj posao i mogu da izazovu tačke na površini zuba. Vitamin D je ključan za jake zube, jer podstiče razvoj odontoblastime zadužene za regeneraciju zubnih ćelija – rekao je dr Lin.

Devojka

Foto: Profimedia

Vitamin K2 raspoređuje kalcijum pravilno u telu, a vitamin E je antioksidans koji drži pod kontrolom bakterije u ustima.

Vitamin A možete uneti konzumacijom mlečnih proizvoda, jaja, šargarepe i žutog ili tamnog povrća, vitamin K2 se nalazi u puteru, jajima, salami i laganim sirevima, vitamin E u brokoliju, spanaću i orasima, dok vitamin D imamo u pečurkama, punomasnim sirevima i nekim mlečnim proizvodima.

Preuzeto: srbijadanas.com