Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Zeva, trlja oči, ali nikada da zaspi: Evo zašto se bebe toliko opiru spavanju i šta može da pomogne

Mama i beba

Gotovo da nema roditelja kojem nije poznata situacija – beba je budna već satima, trlja oči, nervozna je, zeva, ali jednostavno neće da zaspi, šta god vi pokušavali da uradite.

Mame i tate se često pitaju zašto se beba toliko bori da ne zaspi, kada je i više nego očigledno da joj se spava? Evo nekoliko razloga.

Previše je umorna

Dok kod odraslih umor uglavnom znači i da će zaspati maltene čim legnu u krevet, kod beba nije takav slučaj. Tako mala deca najčešće imaju prozor, odnosno neko okvirno vreme kada se njihovo telo priprema za spavanje. Ukoliko promašite taj trenutak, beba će postati previše umorna, a to znači i da će biti nervozna i da će joj biti teško da se umiri kako bi zaspala, piše healthline.com.

Nije dovoljno umorna

S druge strane, može da se desi da beba neće da zaspi ako nije dovoljno umorna. To može da bude posledica, recimo, nešto dužeg prethodnog spavanja ili možda znak da dete raste i razvija se, odnosno menja svoj ritam spavanja.

Preterana stimulacija

Verovatno ste već milion puta čuli da nije preporučljivo da deca budu izložena ekranima uveče, kako bi brže zaspala i bolje spavala. Isto važi i glasne igračke, glasnu muziku ili neku uzbudljivu igru posle koje ne mogu da se umire i zaspe.

Strah od razdvajanja

Da li je vaša beba veoma vezana za vas, želi da je stalno držite u naručju i plače čim se udaljite nekoliko koraka? U pitanju može biti strah od razdvajanja, koji može da se ispolji i u vreme spavanja. Uglavnom se javlja između osmog i 18. meseca bebinog života, pa se u tom periodu može desiti da se beba bori da ne zaspi jer se plaši da ćete otići.

Cirkadijalni ritam

Kod beba počinje već oko šeste nedelje života da se razvija cirkadijalni ritam, odnosno 24-časovni ciklus koji reguliše telo. Cirkadijalni ritam je dovoljno zreo da napravi raspored spavanja između trećeg i šesto meseca života beba.

Svakako, treba imati na umu da je svaka beba drugačija, tako da neke od njih možda naprave neku svoju rutinu spavanja tek kasnije.

Glad

Deca veoma brzo rastu u prvim godinama života, a naročito u prvoj, kada otprilike do prvog rođendana utrostruče svoju kilažu sa rođenja. Brzi rast i razvoj znače i da je bebama potrebno dosta hrane, nutrijenata, zato je važno da imaju dovoljno zdravih obroka tokom dana, u zavisnosti od svog uzrasta.

Bolest

Neprijatnost uzrokovana nekim akutnim zdravstvenim problemom može da ometa bebin san. Obratite pažnju na simptome prehlade ili infekcija uha koje su veoma česte kod dece, a mogu da ometaju vašu bebu da zaspi.

Šta možete da uradite

Ono što treba da uradite kako biste pomogli bebi da lakše zaspi zavisi od razlog zbog koji se opire da zaspi. Ali, evo šta može da pomogne:

Naučite da prepoznajete signale koje vam beba šalje. Pokušajte da uočite kada je beba umorna i stavite je na spavanje čim počne da trlja okice, zeva, izbegava kontakt očima, gubi interes za igru ili postaje nervozna. Imajte na umu da kod odojčadi budni prozori mogu da budu veoma kratki – po 30 ili 45 minuta.

Uvedite rituale pred spavanje koji će bebi pomoći da zaspi – maženje, kupanje, čitanje knjige, sve to može da pomogne. Samo budite dosledni da radite iste stvari, istim redosledom svake večeri.

Napravite razliku između dana i noći tako što ćete se tokom dana igrati i imati interakciju sa bebom, izlažite je dnevnom svetlu, a kako se veče bliži, postepeno smanjujte aktivnosti.

Eliminišite neku grublju, uzbudljivu igru, glasne zvuke i izloženost ekranima barem sat vremena pre spavanja.

Napravite raspored spavanja u odnosu na navike vaše bebe. Uzmite u obzir koliko je bebi tog uzrasta potrebno sna tokom dana, a koliko tokom noći.

Pobrinite se da redovno jede u periodu od 24 sata. Novorođenčad jedu u veoma kratkim vremenskim intervalima, često na dva do tri sata, a kako rastu, vreme između hranjenja se povećava.

Napravite okruženje koje će pomoći bebi da zaspi – zatamnite prostoriju (ali ne skroz!), koristite belu buku.

Pokušajte da odgovorite na sve izazove u spavanju smireno i strpljivo. Bebe osećaju vaše emocije, pa ako vi uspete da ostanete smireni, i dete će se brže umiriti i zaspati.

Tagovi:
Pročitajte još: