fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Zimski virus koji je sve češći kod dece i može da bude opasan: 6 simptoma na koje roditelji treba da obrate pažnju

Prehlada

U ovom dobu godine češće dolazi do pojave respiratornog sincicijalnog virusa, poznatog kao RSV, posebno kod male dece. Iako je obično blaga, infekcija može izazvati poteškoće sa disanjem kod beba i starijih osoba.

Prema ispitivanjima u Velikoj Britaniji, RSV dovodi do oko 450.000 poseta lekaru, 29.000 prijema u bolnicu i 83 smrti godišnje među decom i tinejdžerima u Velikoj Britaniji svake godine. Takođe značajno utiče na starije odrasle osobe, sa 8.000 smrtnih slučajeva svake godine. Stope zaraze su u porastu, posebno među najmlađom starosnom grupom.

Početni simptomi kod novorođenčadi su slični prehladi, ali mogu podrazumevati brže ili bučnije disanje i poteškoće u jelu. Ako vaša beba ima prehladu koja se pogoršava, ili uzrokuje neobično disanje ili probleme, važno je da se što pre konsultujete sa pedjatrom. RSV je virusna bolest koja izaziva simptome kao što su otežano disanje, ona je najčešći uzrok bronhiolitisa i pneumonije kod beba i male dece.

Pročitajte i – Kako izgleda kada bebu napada virus

U Vodiču kroz infekcije navodi se: “RSV je veoma čest virus i skoro sva deca su zaražena njime do svoje druge godine, važno je napomenuti da je dobro dokumentovan i da nije nova ili nepoznata bolest, možda ste čuli da se to naziva različitim stvarima, kao što je bronhiolitis.”

Većina zaražene dece sa RSV-om imaće samo blage simptome kao što su:

curenje iz nosa
kašalj
kijanje
groznica
promuklost
smanjen apetit
Ovi simptomi se verovatno neće pojaviti odjednom. Većina se oporavi u oko jedne ili dve nedelje, bez bilo kakvih komplikacija.

Međutim, u nekim slučajevima, virus može da izazove bronhiolitis, infekciju donjih disajnih puteva koja se u nekim slučajevima može pokazati ozbiljnom, posebno za one mlađe od dve godine, tako da je važno reagovati na komplkacije, znakove i simptome kada se pogoršaju.

Osobe zaražene RSV-om obično pokazuju simptome u roku od četiri do šest dana nakon infekcije. Ovi simptomi se obično pojavljuju u fazama, a ne svi odjednom. Kod veoma male novorođenčadi sa virusom, jedini simptomi mogu biti razdražljivost, smanjena aktivnost i poteškoće sa disanjem.

Ukoliko vaše dete ima poteškoća sa disanjem, ne pije dovoljno tečnosti ili primećujete pogoršanje simptoma. Bolesti poput RSV-a često se šire sezonski, posebno na mestima gde mala deca provode mnogo vremena u zatvorenom prostoru. Zaustavljanje širenja može biti teško, ali postoji nekoliko jednostavnih koraka koje roditelji i mogu da preduzmu:

Higijena je glavna mera prevencije širenja RSV, pa tako treba opomionjati decu da ćešće peru ruke u vrtiću, kao i pranje ruku posle boravka napolju. Operite im ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Pogotovu nakon kontakta sa inficiranom osobom.

Takođe, važna je i dezinfekcija površina koje ljudi ćesto dodiruju, kao što su igračke, stolovi, mobilni telefoni, tableti, kvake i ručke od ormara.

Tagovi:
Pročitajte još: