fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Znate li čemu služe nalepnice na bananama? Na njima se obavezno nalaze i brojevi, a jedan je izuzetno važan

Žena

Ukoliko ste ljubitelji banana, sigurno ste primetili da se na njima, ali i na drugom voću, nalaze nalepnice koje su zalepljene za samu koru.

Skidamo ih pre jela i bacamo, ali retko ko obraća pažnju na njih, smatrajući da je u pitanju samo običan naziv proizvođača. Međutim, ove nalepnice kriju i te kako važne informacije.

Pored imena proizvođača, na nalepnici, odnosno deklaraciji, trebalo bi da se nađu i brojevi koji zapravo otkrivaju na koji način je voćka uzgojena.

Evo šta znače neki od tih brojeva.

Četiri broja na nalepnici

U slučaju da na deklaraciji banane, pored imena, vidite četiri broja koja počinju brojem tri ili četiri – u pitanju je banana koja je uzgojena veštačkim đubrivom. Limunovi koji su tako uzgojeni budu označeni brojem 4033, a banane brojevima 4011.

Pet brojeva

Ukoliko na banani ugledate deklinaciju sa pet brojeva, od kojih je prvi broj devet, znajte da je u pitanju banana organskog porekla, odnosno da nije prskana pesticidima i da je prirodno uzgojena.

Prvi broj je osam

Ukoliko je početni broj na deklaraciji broj osam, u pitanju je vrlo upozoravajuća poruka, a ona glasi da je u pitanju genetski modifikovana hrana (GMO). Kada su banane u pitanju, GMO banane na sebi imaju broj 84011. Inače, GMO su organizmi čiji je genetski materijal promenjen raznim metodama genetskog inženjeringa, najčešće umetanjem dela genetskog materijala (DNK) jednog organizma u DNK drugog organizma.

U Srbiji je zvanično zabranjen uzgoj, promet i potrošnja GMO, a prema zakonu, proizvod biljnog porekla ne sme da sadrži više od 0,9 primesa ovih organizama i primesa GMO porekla.

Tagovi:
Pročitajte još: