fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Znate li tačno koji je vaš tip kože: Dermatološkinja podelila prost, a besplatan način da to otkrijete

Nega lica

Dermatološkinja iz Njujorka dr Šerin Idris, koja je zaslužna za popularisanje pokreta “face basting” (mazanje lica kremom za pelenski osip) deli jednostavan, besplatan test za utvrđivanje da li imate masnu, suvu ili kombinovanu kožu.

“Operite lice, osušite ga i ne radite ništa“, savetuje Idris u svom jednominutnom postu na TikTok u koji je postigao 938.000 pregleda u poslednjih mesec dana.

“Ako nakon 30 minuta vaša koža postane ljuskava i gruba, verovatno ste ‘suvi’, što znači da vaša koža ne proizvodi dovoljno ulja,” rekla je ona.

Idris je objasnila da ako nakon pola sata možete da vidite svoj odraz i koža vam izgleda masno, imate masnu kožu.

@shereeneidriss Quick skincare tip that won’t cost you any more money and that will help you save some in the long run: identifying your skin type! 🤌 #skincaretip #skincaretips #dryskin #oilyskin #skintype #skincarehack #skincarehacks #skintips #dermatologist #shereeneidriss #dridriss @ShereeneIdriss ♬ TEXAS HOLD ‘EM – Beyoncé

“Neki od vas jednostavno ne mogu da se odluče, i to je u redu – sredina vašeg lica može biti masna, a ostatak lica može biti grub. Vi onda imate kombinovanu kožu“, izjavila je ona.

Prepoznavanje vašeg tipa kože je važno kada pravite plan za negu kože. Post je identifikovao 45 proizvoda za negu suve kože i 23 za borbu protiv masne. Pre nego što se odjavila, Idris je podelila još jedan trik za analizu tena.

“Ako vam koža bude zategnuta nakon 30 minuta, verovatno ste dehidrirani“, primetila je ona, objašnjavajući da “dehidrirana nije nužno tip kože, već da samo znači da aša koža nema dovoljno vode i vlage”.

Hidratacija kože iznutra

“Konačno, ne postoji takva stvar kao što je ‘normalna koža’, posebno kao žena“, nastavio je Idris. “Ako imate hormonske fluktuacije, vaša koža može varirati tokom jednog meseca.”

Član Medicinskog fakulteta na Jejlu rekao je prošle godine zada bi oko 13 čaša vode za muškarce i devet čaša za žene trebalo da bude dovoljno da bi se koža održavala hidratizovanom – možda će biti potrebno više u zavisnosti od toga koliko se osoba znoji.

Međutim, stručnjaci ističu da ispijanje vode nije jedino rešenje – oni preporučuju da jedete voće i povrće sa visokim sadržajem vode, izbegavate alkohol, piling kože i ovlaživače vazduha u domu.

Tagovi:
Pročitajte još: