fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

10 prezanimljivih činjenica o ishrani bez životinjskih namirnica

Voće i povrće

Kombinacija brige oko klimatskih promena, dobrobiti životinja, zdrave ishrane i dobrog zdravlja znači da veganstvo (način života koji izbegava hranu životinjskog porekla) nikada nije bio popularnije. Procenjuje se da na svetu postoji oko 79 miliona vegana, što zajedno s vegetarijancima čini čak 14% odsto svetske populacije trenutno.

1. Veganstvo nije novo

Ovaj način života je dobio na popularnosti poslednjih godina, ali to nije novi koncept. Dokazi o tome da su ljudi odlučili da izbegavaju životinjske proizvode mogu se pratiti unazad preko 2.000 godina. Termin “vegan” je, međutim, prvi put skovan 1944. godine, kada se čovek po imenu Donald Votson odvojio od svoje lokalne vegetarijanske grupe i formirao prvo vegansko društvo.

2. Veganska ishrana može smanjiti vašu emisiju ugljen-dioksida za čak 73 odsto

Studija istraživača sa Univerziteta u Oksfordu otkrila je da je veganska ishrana “najveća mera“ koju pojedinac može preduzeti da bi smanjio svoj uticaj na životnu sredinu. Dakle, čak i ako ne budete potpuno vegani, smanjenje potrošnje mesa i mlečnih proizvoda će imati veliki uticaj na vaš lični ugljenični otisak (ukupna količina emitovanih gasova staklene bašte proizvedenih direktno ili indirektno od strane pojedinca).

3. Svaki vegan spase stotine životinja godišnje

Tačan broj zavisi od mnogo varijabli, kao što je gde osoba živi, kako izgleda njena tipična ishrana itd., ali prema The Vegan Calculator, svaka osoba koja prelazi na potpuno vegansku ishranu, spasava smrti stotine životinja svake godine.

4. Veganstvo takođe štedi vodu, šume i ugljen-dioksid

Zbog velikog obima resursa potrebnih za uzgoj stoke za meso i mlečne proizvode, individualna veganska ishrana pomaže u očuvanju više od 1,5 miliona litara vode, 1.000 kvadratnih metara šume i 3.300 kg ugljen-dioksida svake godine. Da li ste znali da je za proizvodnju samo jednog kilograma govedine potrebno više od 16.000 litara vode (to je oko 80 kada za kupanje)?

5. Veganska ishrana je bogata proteinima

Postoji mnogo biljnih izvora proteina, često sa više proteina od mesa. Ideja da vegani ne mogu da dobiju proteine iz biljne ishrane je verovatno jedna od najvećih zabluda u vezi s veganstvom, koja je više puta raskrinkana. Postoji mnogo biljnih izvora proteina, često sa više proteina od mesa. Tu spadaju sočivo, pasulj, grašak, orasi, pečurke, brokoli, proizvodi od soje, testenine… lista je poduga.

Isto važi i za kalcijum. Umesto sira i mlečnih proizvoda, vegani dobijaju dovoljno kalcijuma iz mahunarki, zelenog lisnatog povrća, proizvoda od soje i biljnog mleka, kao što su zob, badem ili lešnik.

6. Nije ni svako piće vegansko

Vino se pravi od grožđa, pivo se pravi od pšenice, a votka se pravi od krompira, pa ćete se možda iznenaditi kada saznate da to ne garantuje da su pogodni za vegansku ishranu. Alkoholna pića obično prolaze kroz filtraciju pre flaširanja – proces koji često tradicionalno koristi životinjske proizvode kao što su riblji želatin, belance ili mlečni proteini. Međutim, ovo nije slučaj sa svim pićima, pa pogledajte etiketu!

7. Veganstvo smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Uobičajen je mit da su vegani, bucmasti, bledi i bolesni. Činjenica je da eliminisanje mesa i mlečnih proizvoda iz vaše ishrane znači da morate da jedete širi spektar voća, povrća i proizvoda na bazi biljaka, što je odlična vest za vaše zdravlje. Studije su takođe pokazale da je ishrana koja sadrži više biljne hrane i manje životinjskih proizvoda povezana sa manjim rizikom od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2 .

8. Neke od najvećih svetskih poznatih ličnosti su vegani

Megazvezde kao što su Benedikt Kamberbač, Madona, Hoakin Feniks, Mišel Fajfer, Zak Efron i Ališa Silverston su se opredelile za veganski život. Sportske zvezde takođe uživaju u blagodatima biljne ishrane, uključujući Luisa Hamiltona, Venus Vilijams i Novaka Đokovića.

9. Veganstvo nije uvek bilo dobro prihvaćeno

Veganstvo možda postaje sve popularnije i prihvaćenije u mejnstrimu, ali nije bilo tako davno da je društvo generalno podiglo nos na ideju o biljnoj ishrani. Mediji su igrali ulogu u oblikovanju naših stavova.

10. Ne morate biti 100% vegan da biste imali uticaj

Usvajanje veganske ishrane je odlično za vaše zdravlje i planetu, ali za neke može biti malo restriktivno.Dobra vest je da ne morate da se obavezujete na strogo veganstvo da biste osetili prednosti ovog načina života. Samo odustajanje od jedne porcije mesa jednom nedeljno tokom godinu dana štedi skoro 790 kada punih vode, šumu veličine tri teniska terena i ekvivalentnu količinu gasova staklene bašte kao vožnja od Londona do Edinburga.

Smanjenje unosa mlečnih proizvoda ima slične koristi za životnu sredinu. Zamena kravljeg mleka jednom dnevno može uštedeti do 229 kg ugljenika tokom godine, prema Bi-Bi-Siju, dok odricanje od nedeljne porcije sira štedi emisiju koja je ekvivalentna zagrevanju prosečnog doma tokom 11 dana! Ne morate u potpunosti da odustanete od životinjskih proizvoda, ali smanjenje ili zamena za ukusnu vegansku alternativu može napraviti stvarnu razliku za klimu i vaše zdravlje.

Tagovi:
Pročitajte još: