Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

10 stvari koje treba da radite sa detetom od 5 godina: Umesto da sedi pred ekranom, ovako ćete ga podići u pravog čoveka

Dete uči

Ponekad nam nedostaje inspiracijua za igru sa decom, a onda uglavnom završimo ispred ekrana. Kako to ne bi bio slučaj u vašoj porodici, predlažemo vam koje aktivnosti možete da radite sa svojim detetom od 5 godina.

Evo 10 zanimljivih aktivnosti za 5-godišnjake:

Senzorne aktivnosti za 5-godišnjake:

1. Prirodne narukvice
Pre sledeće šetnje prirodom, omotajte lepljivu traku oko dečijeg zgloba tako da lepljiva strana bude okrenuta ka spolja. Dozvolite im da skupe male prirodne predmete poput lišća, cveća ili grančica koje će zalepiti na svoju narukvicu, stvarajući senzorno remek-delo koje se može nositi koje ih povezuje sa prirodom. Možete napraviti i krunu!

2. Sunđer i boje
Prikupite nekoliko različitih alata za slikanje poput sunđera, perja ili pamučnih loptica i pustite dete da istražuje različite teksture i šare dok slika. Ova aktivnost poboljšava njihovu kreativnost, finu motoriku i senzorno istraživanje.

3. Sortiranje boja duge
U pozamanteriji možete pronaći dugmad za šivanje, što predstavlja odličnu priliku za zanat u duginim bojama. Zamolite dete da zalepi dugmad na komad kartona, što pomaže u prepoznavanju boja

Razvojne aktivnosti za decu od 5 godina:

4. Papirni lavirint
Nacrtajte lavirint na velikom komadu papira koji vaše dete treba da završi, ispunjen preokretima, zagonetkama i zamkama. Lavirinti pomažu deci da istraže rešavanje problema i neguju kritičko razmišljanje.

5. Igra memorije
Napravite prilagođenu igru memorije tako što ćete izrezati parove slika iz časopisa, odštampati slike njihovih omiljenih likova ili crtati na kartonskim karticama. Igrajte igru sa svojim detetom, naizmenično prevrćući karte i pronalazeći parove, što mu pomaže da poboljša pamćenje, koncentraciju i kognitivne veštine.

6. Pravljenje utvrđenja
Dajte svom detetu gomilu ćebadi i nekoliko jastuka i predložite mu da pravite udobne tvrđave. Ima li unutra mesta za čitanje knjige ili za užinu? Mogu li da nađu način da okače niz lampica? Ova aktivnost osnažuje njihovu kreativnost, rešavanje problema i veštine.

Obaveze koje treba raditi sa detetom od 5 godina:

7. Kuvajte
Može biti zabavno uključiti svog petogodišnjaka u jednostavne aktivnosti kuvanja ili pečenja , omogućavajući im da mere sastojke, mešaju i posmatraju hemijske promene tokom procesa kuvanja. Ovo praktično iskustvo razvija njihove matematičke veštine, praćenje instrukcija i razumevanje uzroka i posledice. Osim toga, možda će biti više motivisani da probaju nekoliko novih namirnica!

8. Baštovanstvo
Pomozite svom detetu da napravi mini baštu u kontejneru (stari karton za jaja dobro funkcioniše) ili u malom komadu zemlje. Pustite ih da sade i brinu se za seme, poput suncokreta ili biljke paradajza, učeći ih o životnom ciklusu biljaka, odgovornosti i negovanju.

9. Volontirajte u svojoj zajednici

Da li postoji organizacija u vašoj zajednici kojoj su potrebni volonteri? Bez obzira da li ostavljate donacije u skloništu za životinje, organizujete spremanje peciva za doručak u crkvi ili se prijavljujete za zabavno trčanje/šetnju, uključivanje vaše dece u dobrotvorni rad uliva osećaj ponosa i uči ga pravim vrednostima.

10: Potraga za papirićima
Nacrtajte određene simbole na lepljivim papirićima i zalepite ih po kući. Detetu recite da treba da sakupi sve simbole voća na primer, kako bi moglo da dođe do konačnog cilja,a to je srce na papiriću. Neka potraga krene, zabavite se!

Tagovi:
Pročitajte još: