Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

3 koraka su ključna da bi beba dobro spavala: Iskusna mama dala savete zlata vredne, odmorićete se!

beba spava

Kada postanete mama, sasvim sigurno ne očekujete da ćete spavati kao nekad. Bilo da beba doji ili je hranite mlečnom formulom, izvesno je da ćete morati da se budite često. Dok se beba navikava na život kod kuće, uspostavlja rutinu i slično, izvesno je da će biti neprospavanih noći i teških trenutaka.

Savetnica za laktaciju i majka četvoro dece Hilari Sedler i sama je bila u istoj situaciji, a onda je shvatila da hranjenje utiče na spavanje i obrnuto, spavanje utiče na hranjenje. “Kada shvatite tu povezanost, sve postaje jednostavno”, prenosi mother.ly njene reči.

Ona je izdvojila tri saveta za koja smatra da su osnovni koraci koji će pomoći da uspostavite rutinu i konačno se naspavate.

1. Naučite kako da efikasno hranite bebu da biste više spavali

Beba će najefikasnije jesti kada je hranite na zahtev. To znači da će hranjenje biti jednostavnije, manje ćete morati da je stimulišete da bi ostala budna, a najviše će pojesti.

Obratite pažnju na znake kojima vam poručuje da je gladna – prinosi rukice ustima, budi se, okreće glavicu levo-desno, plazi jezik, cokće ustima, steže šake u pesnicu ili postaje nervozna.

Ako hranite bebu kada primetite ove znake, ona će tada bolje jesti, a zatim i bolje spavati.

2. Kontrolišite bebine prozore budnosti

Kada bebe dobiju previše stimulacije, postaju nervozne i uznemirene, a to lako može da im poremeti i ciklus hranjenja, spavanja i buđenja. Potrudite se da izbegnete preteranu stimulaciju tako što ćete obratiti pažnju na signale koji ukazuju da se bebi spava, kako biste znali kada treba da se završi njen prozor budnosti.

Ako pratite signale novorođenčeta u prvih 28 dana, kaže savetnica za laktaciju, primetićete da najverovatnije neće biti budna duže od pola sata. U prvih šest nedelja života, cilj tih budnih prozora je da beba jede. “Njen svet u prvim danima je mali, nemojte previše da je stimulišete”, kaže savetnica Sedler.

3. Koristite efikasne strategije da beba spava noću

Ne postoji magičan trik, kaže Hilari Sedler, svaka beba je drugačija. “Ipak, imam dobre vesti: ključ u produžavanju vremena koje beba spava tokom noći je da razumete zašto iza svih tih informacija, predloga i trikova koje dobijate”.

Savetnica ističe da je za to potrebno malo vremena i truda, te da se informišete o ciklusima spavanja i realnim očekivanjma u vezi sa prirodnim trajanjem sna. To znači, dalje dodaje, da je važno da preduzmete odgovarajuće korake pre spavanja, kako biste zadovoljni sve bebine potrebe, tako da ona može mirno da spava.

Izdvojila je neke proverene načine koji će u tome pomoći:

hranite bebu na zahtev, bilo da je dojite ili hranite mlečnom formulom
napravite pauzu kada je beba previše stimulisana
pratite rutinu, a ne raspored
ograničite bebine prozore budnosti
strukturišite dnevne dremke
pravilno umirujte bebu
“Ovi koraci su mi pomogli da uživam u fazi novorođenčeta i da postavim realna očekivanja. Sada, posle četvoro dece, mogu slobodno da kažem da su ti dani bili najbolji u mom životu”, poručila je savetnica za laktaciju.

Tagovi:
Pročitajte još: