4 hranljiva niskokalorična doručka

Preskakanje doručka nije dobro za zdravlje, a takođe neće pomoći onima koji bi želeli da smršaju – naprotiv, pažljivo planiran doručak može pomoći u skidanju kilograma. Evo predloga za kvalitetan i hranljiv doručak koji ne sadrži previše kalorija.

U stvari, nutricionisti preporučuju da doručak sadrži između 300 i 400 kalorija, ali da bude tako planiran da vas zaista zasiti i snabde kvalitetnim ugljenim hidratima, mastima i proteinima koji će vam dati energiju za radni dan do glavnog obroka, a istovremeno i dovoljno vremena da sve te kalorije potrošite. Dakle, evo predloga.

Ovsena kaša sa bananom
Ovaj doručak bi trebalo da sadrži: 1/4 šolje kuvanih ovsenih pahuljica, 10 seckanih badema, kašičicu javorovog sirupa i 1/4 banane. Svi ti zdravi sastojci otprilike imaju 360 kalorija.

Tost sa jajima
Ovaj doručak bi trebalo da se sastoji od kajgane od 2 jajeta, 2 šolje kuvane blitve, 1/2 kašičice maslinovog ulja, kriške tostiranog integralnog hleba, 1/2 šolje borovnica ili malina (može i odmrznutih). Verovali ili ne, sve ove visokokvalitetne i hranljive namirnice ne daju više od 400 kalorija!

Tost sa bananom
Ovaj doručak se sastoji od kriške integralnog hleba namazene sa 2 kašike maksimalno prirodnog kikiriki putera (bez dodataka šećera, začina i sl), jedne banane i malo cimeta. Ni ovo ne prelazi 400 kalorija. 

Proteinski smuti
Za ovaj doručak vam treba kašika nekog prirodnog proteinskog miksa (od biljnih proteina graška, pirinča i sl), 2 šolje spanaća, kašičica mlevenog lanenog semena, 2 šolje sojinog mleka, 1/2 banane. Sve sastojke izmiksate u blendaru i dobijate 2 pune čaše ukusnog i hranljivog smutija, koji sadrži oko 300 kalorija.

Preuzeto: Zdravahrana.com