fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

4 namirnice koje deca treba da jedu kad su bolesna: Nutricionista preporučuje – obožavaju ih, a zdrave su i hranljive

Bolesno dete

Zbog brojnih virusa koji cirkulišu u zimskom periodu, mališani se često razbolevaju. Svi znamo da je imuni sistem ključan za odbranu od raznih virusa, a ishrana tu ima važnu ulogu.

Kada je dete bolesno, njegov apetit se menja, ističe dečji nutricionista dr Dalia Rimons za everymum.ie, te savetuje da ne očekujete da mališan jede isto kao kada je potpuno zdrav.

“Možda jedu po manje ili su izbirljiviji kada je u pitanju hrana. Kada su bolesni, fokusirajte se na nutritivno bogate namirnice, tako da sa svakim zalogajem unesu dosta kalorija i nutrijenata. Najvažnije, gledajte da mališan unese dovoljno vode tokom dana”, kaže nutricionistkinja.

Ona je izdvojila i nekoliko namirnica koje možete ponuditi detetu kada je bolesno.

“To nije nikakav magičan lek. Ali, u kombinaciji sa dosta tečnosti i odmora, obezbediće važne nutrijente u borbi sa bolešću i biće ukusan obrok za decu kada se loše osećaju”.

Ovsena kaša

Ne samo što je mekana, pa će je dete lako pojesti, već je i bogata proteinima.

“Pomešajte je sa punomasnim mlekom i dobićete obrok bogat mastima i kalorijama. Za decu koja imaju stomačne tegobe birajte instant varijante, jer obično imaju manje vlakana, pa će ih lakše svariti”.

Rimonsova savetuje da u kašu ubacite i nekoliko kolutića banane ili puter od orašastog voća, za dodatne kalorije, a ako dete ima stomačne tegobe, dodajte čija seme ili mleveni lan, pošto ove namirnice sadrže omega-3 masne kiseline i smanjuju zapaljenje.

Grčki jogurt

Namirnica koju većina mališana voli dobar je izbor jer sadrži probiotike koji su važni za imunitet.

“Odaberite neki koji sadrži više proteina i birajte nezaslađeni, kako biste izbegli dodati šećer”, savetuje nutricionistkinja, a ako mališan želi nešto slatko, dodajte malo meda u grčki jogurt (ako je dete starije od godinu dana jer se med ne preporučuje ranije).

“Med će dodati ne samo ukus, već i antioksidante, kao i antibakterijska i antimikrobna svojstva. Osim toga, možda će malo ublažiti bol u grlu”, kaže nutricionistkinja.

Krompir

Mališani uglavnom obožavaju krompir, a ova namirnica dobar je izbor kada su deca bolesna.

“Kada su mališani bolesni, prirodno traže svoju omiljenu hranu, a to najčešće uključuje skrob. Krompir je jednostavan ugljeni hidrat koji je lagan za stomak i lako se vari. Bilo da napravite pire ili ih ispečete u rerni, nećete pogrešiti”.

Međutim, nutricionistkinja savetuje da ovog puta preskočite pomfrit jer hrana koja sadrži dosta ulja duže ostaje u stomaku, pa će biti težak za stomak ukoliko dete ima stomačne tegobe.

Palačinke

Skoro da nema deteta koje ne voli palačinke, a dobra vest je, kaže nutricionistkinja Rimons, da je to dobra ideja za obrok kad je dete bolesno.

“Palačinke su kompletan obrok zbog kombinacije proteina iz jaja, ugljenih hidrata iz brašna i masti koja se upije tokom prženja”.

Dečja nutricionistkinja savetuje da im dodate borovnice ili maline kako bi mališan dobio i dozu antioksidanata, a u smesu za palačinke možete da dodate i malo čia semenki zbog antizapaljenskih omega-3 masnih kiselina koje sadrži.

Tagovi:
Pročitajte još: