Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

7 namirnica čiste organizam

Proleće kuca na vrata, pa je vreme za veliko spremanje, kako naših domova, tako i organizma. Uz lakšu hranu i obilje svežeg sezonskog voća i povrća, evo šta će vam pomoći u čišćenju organizma od preostalih toksina, sluzi, masnih naslaga…

Svi znamo za tzv. “prolećni umor” koji može biti jedan od znakova da je organizam preopterećen toksinima Na to ukazuju još i “bezrazložan” umor, opšta slabost, nadutost i smetnje u varenju, glavobolje, nesanica, potištenost, češće alergije, neprijatan miris iz usta, smanjena otpornost na infekcije, mašćenje i upale kože i slično. Organizam ima svoje mehanizme čišćenja, ali – zašto da mu ne pomognemo u tome, na sasvim prirodan način? Evo koje namirnice pomažu organizmu da se detoksikuje.

Beli luk/sremuš. Pošto je sezona sremuša, samoniklog rođaka belog luka, iskoristite ovaj period da konzumirate više sremuša, a kasnije možete preći na beli luk. Sadrži brojne nutrijente a neki od njih, iposebno sumpor i fosfor, pomažu detoksikaciju jetre i organizma u celini: vitamina A, B1 i B2, vitamin C, gvožđe, mangan, jod, kalcijum, selen, sumpor i fosfor. Sremuš možete naseckati i dodati u salatu, a možete ga pripremiti sitno seckanog, prelivenog sa malo maslinovog ulja i soka od limuna. Beli luk je najbolje konzumirati svež, dva-tri češnja dnevno.
Cejlonski cimet. Ovaj začin u mnogim stvarima blagotvorno deluje na organizam, između ostalog, doprinosi regulaciji šećera i masnoća u krvi. Sadrži mangan, kalcijum, gvožđe, bakar i cink, kao i vitamina C, K, B2 i B6. Ako ga konzumirate svakodnevno, onda je cejlonski cimet preporučljiviji od običnog, koji se nalazi u širokoj prodaji. Možete ga dodati u kafu, čaj, ili njime posuti voćnu salatu ili slatkiše.
Kurkuma. Kurkuma ima snažno antiupalno delovanje, ali i detoksikacijska svojstva. Možete je koristiti kao začin u pripremi jela – naprosto dodajte kašičicu u supu, varivo, pirinač. Prstohvat bibera koji dodate u jelo zajedno sa kurkumom može da pojača njeno delovanje i do 1000 puta.
Lan. Lan je prava riznica kvalitetnih biljnih masnih kiselina (posebno omega 3),  i posebnih vlakana, lignana, koji deluju zaštitno na organe na varenje i doprinose regulaciji masnoća u krvi. Ima i izraženo laksativno delovanje (pomaže kretanje hrane kroz creva) i tako doprinosi čišćenju organa za varenje. Sadrži vitamina B, C i E, kalcijum, selen, bakar, gvožđe, cink, natrijum, magnezijum, fosfor i kalijum.
Da biste mogli da iskoristite hranljive materije iz lana, neophodno je da se on pre konzumacije samelje, jer celo laneno seme ima izuzetno otpornu opnu koja može da prođe kroz creva gotovo nesvarena.
Đumbir. Izuzetno je popularan u svim detoksikacijskim tretmanima. Ovaj ljutkasti začin eliminiše sluz iz organizma (posebno iz disajnih organa), ubrzava kretanje hrane kroz creva, ublažava mučninu, sprečava slepljivanje krvnih pločica, ubrzava metabolizam, pomaže sagorevanju masnoća u organizmu. Nedavno je nekoliko naučnih istraživanja dokazalo da đumbir ima i izuzetno snažno antikancerogeno dejstvo.
Maslačak. Ova rasprostranjena samonikla biljka poznata je u narodnoj medicini kao snažan diuretik i sredstvo za pročišćavanje krvi. Prava je riznica vitamina C i A (više od šargarepe) i gvožđa – ima ga više od spanaća. Sadrži i kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum i fosfor. Maslačak čisti jetru pa time doprinosi i suzbijanju alergija. Takođe, pomaže sniženju holesterola. Umesto zelene salate – napravite salatu od maslačka sa maslinovim uljem i limunom! Pored listova, uključite u salatu i deo korena – on je posebno dobar za detoksikaciju.
Pšenična trava. To su mladi, zeleni izdanci zrna pšenice. Sadrže veoma veliku količinu, čak i do 70% hlorofila, koji je veoma sličan ljudskom hemoglobinu i izuzetno efikasan u eliminisanju toksina, posebno teškim metala iz organizma. Pšenična trava se ubraja i u tzv. “superhranu”, pošto je izuzetno bogata vitaminima A, C, E, K, i B kompleksa, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, kalijumom, fosforom, kobaltom. Pšenična trava je takođe dobar izvor aminokiseline, biljnih vlakana i enzima.
Možete je odgajiti sami, klijanjem zrna pšenice, a u prodaji se može mlevena pšenična trava u obliku praha.

Preuzeto: Zdravahrana.com

 

Tagovi:
Pročitajte još: