Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

7 namirnica protiv anemije

Neke namirnice su bogate gvožđem i pomoći će da se nadoknadi njegov manjak, dok neke druge kombinacijom svojih sastojaka indirektno doprinose povećanju nivoa hemoglobina i poboljšanju krvne slike.

Anemija je stanje pri kojem postoji manjak crvenih krvnih zrnaca, ili manjak hemoglobina, ili manjak gvožđa. Mada postoje farmaceutski preparati za ovaj problem, bolje je ako može da se reši na prirodan način. 
Cvekla. I u narodnoj medicini cvekla se preporučuje protiv anemije. Ona je veoma bogata gvožđem, a doprinosi i održavanju normalne krvne slike. U tu svrhu je preporučljivije jesti sirovu (u salati i sl.) nego kuvanu cveklu. 
Spanać. Iako nije namirnica najbogatija gvožđem, kao što se popularno verovalo, spanać sadrži značajnu količinu: pola šolje kuvanog spanaća daje petinu dnevne preporučene doze za žene (koja je veća nago za muškarce). Pored toga, spanać je bogat vitaminima A, B9, E, C, i beta karotinom, što u kombinaciji sa gvožđem veoma povoljno deluje na sastav krvi.
Nar. Nar je i inače veoma zdrav, ali je takođe bogat gvožđem, kalcijumom, kalijumom, bakrom i nekim vitaminima. Konzumacija nara doprinosi povećanju nivoa hemoglobina u krvi i dobroj cirkulaciji.
Med. Sadrži značajnu količinu gvožđa. Pored toga, sadrži i bakar i magnezijum koji doprinose povećanju nivoa hemoglobina. Konzumacija kašike meda npr. sa čašom limunade svakog dana ne samo da će pomoći protiv anemije, već će i na brojne druge načine koristiti organizmu, pošto je med izuzetno zdrav, a zdrava je i kombinacija sa limunom (vitamin C pomaže apsorpciju gvožđa). 
Paradajz. Iako sam nije previše bogat gvožđem, paradajz pomaže da se usvoji gvožđe iz drugih namirnica. Jedan svež paradajz dnevno olakšaće apsorpciju gvožđa, ali će vas snabdeti i beta karotinom, likopenom, biljnim vlaknima i drugim korisnim materijama, što posredno doprinosi ublažavanju anemije.
Susam. Posebno je crni susam bogat gvožđem, ali je koristan i beli. Kašičica susamovog semena svakog dana doprineće zdravlju i na razne druge načine. 
Jaja. Iako nisu previše bogata gvožđem, zahvaljujući posebnoj kombinaciji vitamina i antioksidanasa koje sadrže, jaja doprinose obnovi ćelija, kao i ublažavanju anemije.

Napomena: Ukoliko patite od anemije, ili sumnjate da imate anemiju, uradite sve neophodne medicinske analize i testove. Iako to ne mora uvek biti slučaj, a najčešće i nije, ipak u osnovi anemije može biti neko ozbiljnije oboljenje. Zato je uvek preporučljivo da se o svemu konsultujete sa svojim lekarom. 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: