9 dobrih razloga za limunadu

Malo je reći da je limun zdrav – ova voćka se svakako može porediti sa takozvanom „superhranom“. Ne čini ga zdravim samo vitamin C, već i obilje flavonoida koji imaju niz povoljnih dejstava na ljudski organizam.

Podstiče metabolizam. Mlaka limunada ujutru stimuliše organe za varenje i deluje podsticajno na metabolizam. 
Pomaže mršavljenju i detoksikaciji. Nije uzalud limun uključen u razne dijete koje se koriste za detoksikaciju i mršavljenje, uključujući i neera dijetu. 
Pomaže čišćenju organizma. Mešavina limuna i lanenog semena deluje kao blagi laksativ, a istovremeno detoksikuje organizam. 
Smanjuje kiselost organizma. Iako je po ukusu kiseo, limun je iznenađujuće bogat alkalnim supstancama koje doprinose smanjenju kiselosti organizma. 
Dobar je elektrolit. Pored vitamina C, jedan limun sadrži i oko 80 mg kalijuma, što limunadu čini dobrim sportskim napitkom. 
Doprinosi prevenciji kamena u bubregu. Konzumacija pola šolje limunovog soka povećava nivo citrata u urinu. Istraživanja su pokazala da to doprinosi sprečavanju formiranja kalcijumskih kamenova u bubregu. 
Snižava temperaturu. U slučaju povišene temperature, limunada može da pomogne da se temperatura smanji. 
Ublažava ujede insekata. U slučaju ujeda insekata, utrljavanje limunovog soka u kožu smiruje upalu, jer ima antiupalno i anestetičko dejstvo. 
Ima antikancerogena svojstva. Istraživanja ukazuju da liminoidi iz citrusa štite ćelije od oštećenja koja mogu dovesti do formiranja malignih ćelija.

Preuzeto: Zdravahrana.com