fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Diskriminacija u školi čest uzrok nasilja

Vršnjačko nasilje je tema koja se mnogo kotira u medijima. Iako se u poslednje vreme mnogo govori o njoj, nasilje u školama i dalje postoji. Roditeljima, učiteljima i nastavnicima, koji nisu uvek prisutni tokom raznih dečijih dnevnih aktivnosti, često mogu da promaknu neki blaži oblici ugnjetavanja.

Portal 025.rs uključio se u borbu protiv svakog vida vršnjačkog nasilja na teritoriji opštine Sombor. Deca i škola su anonimni činioci ovog istraživanja. Naime, problem verbalnog nasilja se desio u jednoj školi, žrtva je bila devojčica. Razlikovala se od drugih po tome što je nosila naočare, niko u razredu sem nje ih nije imao. I to su ostali, ne svi naravno, određena grupa dečaka, iskoristili, kako bi je ismevali, vređali i ponižavali. Nazivali su je raznim imenima, kao npr. “naočarko”, “ćoravko”, “buljava” i dr., a kasnije su joj govorili kako je ružna. To je na devojčicu mnogo uticalo, naročito na njeno samopouzdanje. Počela se povlačiti se u sebe i ocene su joj slabile. Dešavalo se da slučajno zaboravi naočare kod kuće, iz tog razloga da drugi učenici prestanu sa zadirkivanjem, međutim, oni su u tim situacijama bili još gori prema njoj. Roditelji su primetili čudno ponašanje devojčice, ona je nakon nekog vremena priznala šta joj se dešava, i zatim su ovaj slučaj prijavili školi. Deca koja su to radila su bila kažnjena, razgovor pedagoga i psihologa je bio obavezan.

Smatra se da, davanjem konkretnim primerima deci, dolazi do rešavanja ovog vida problema. Decu od malena treba učiti moralnim načelima, njihovim pravima, kao i pokazivanjem raznih primera da agresivnost nije na ceni, da se njime ništa ne postiže. Škola, kao ustanova, treba da bude jedan od glavnih pokretača za borbu protiv vršanjačkog nasilja.

Projekat podržan od strane gradske uprave grada Sombora

Tagovi:
Pročitajte još: