fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Fabrika dezinfekcionog sredstva za koronu u Crvenki

Jedino sredstvo koje je prema smernicama Evropske agencije za kontrolu i preventivu bolesti 100 posto učinkovito i deluje protiv virusa korone koji je izazvao pandemiju na globalnom nivou, jeste razblaženi rastvor natrijum-hipohlorida, a jedino postrojenje u jugoistočnoj Evropi koje se bavi proizvodnjom tog rastvora jeste firma Sigma doo u Crvenki. …
Ta kompanija zajedno sa doktorima nauka Beogradskog i Novosadskog Univerziteta još od 1994. godine razvija ovo postrojenje, ali nisu očekivali, kako kažu, da će zbog ovakvog, nimalo lepog razloga, doći u centar javnosti u Srbiji.

Ovaj dezinfektant, objašnjavaju u izjavi za Tanjug, isporučuju vodovodima u Srbiji koji ga koriste za dezinfekciju vode, i spremni su da, u slučaju nužde, isporuče višak dezinfektanta za opštu namenu.

“Trenutno našu opremu koja proizvodi ovaj dezifenktant, koristi oko 125 vodovoda u Srbiji za dezinfekciju pijaće vode. Ti vodovodi imaju kapacitet da isporuče, u slučaju nužde, višak dezifektanta za opštu namenu, rekao je izjavi za Tanjug Aleksandar Kolić, iz firme Sigma.

Dodao je da trenutno novosadski “Vodovod i kanalizacija” razmatra mogućnost da 5.000 litara dezifektanta dnevno isporuči u slučaju nužde za dezinfekciju javnih površina.

Napominje da je dezifektant registrovan kod nadležnog Ministarstva zaštite životne sredine za ljudsku upotrebu u pijaćoj vodi i za dezinfekciju površina koje dolaze u kontakt sa hranom za ljude i životinje, kao i za druge površine.

U Sigma doo posebno naglašavaju da ovaj dezinfekt nije isto što i varikina, što se kao informacija pojavilo u određenim medijima.

“Sam dezifektant nije u prodaji kao slobodan proizvod, ali smo mi spremni da za potrebe javnog interesa određene količine koje možemo da proizvedemo isporučimo Vladi Srbije za potrebe dezinfekcije i sprečavanje daljeg širenja bolesti. Ovo dezinfekciono sredstvo se pokazalo kao najučinkovitije u sprečavanju širenja virusa korona i ubijanju slobodnog virusa na površinama, rukama“, kaže Aleksandar Kolić.

Preuzeto: rtv.rs

Tagovi:
Pročitajte još: