fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

(VIDEO) Sombor obeležio Dan prisajedinjenja Srbiji

Polaganjem venaca na spomenik palim borcima u Prvom svetskom ratu i na spomenik majoru Nikoli Iliću Bajki, obeležen je Dan oslobođenja Sombora u Prvom svetskom ratu kao i Dan prisajedinjenja Sombora Srbiji.

Delegacija grada Sombora koju su činili gradonačelnik Antonio Ratković, članovi gradskog veća Slobodan Stanić i Sava Dojić i pomoćnik gradonačelnika Siniša Borota, polaganjem venaca odali su počast majoru i vojnicima koji su poginuli oslobađajući Sombor od Austrougarske vlasti pre tačno 102 godine, 13. novembra 1918.

Major Nikola Ilić Bajka je sa četom ušao u Sombor 13. novembra i građani Sombora ovaj dan smatraju danom prisajedinjenja Sombora matici Srbiji. Nakon oduševljenog dočeka od strane mnogobrojnih Somboraca,  među kojima su se nalazili članovi Narodnog veća Srba i Bunjevaca, na čelu sa njegovim predsednikom Jovanom-Jocom Laloševićem, major Ilić , odlazi u  prostorije Narodnog veća. Dotadašnjem gradonačelniku Lajošu Štajneru saopštava da je Sombor zauzet i da preuzima grad. 

Vojvodina je Srbiji pripojena 25. novembra 1918.godine, kada je na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i svih Slovena doneta odluka da se Kraljevini Srbiji pripoje Banat, Bačka i Baranja.

Tagovi:
Pročitajte još: